marca 01, 2021

Chleb bez mąki i FIT omlet po japońsku.




Ziarnisty chleb bez mąki i omlet w stylu japońskim. Te dwa przepisy, bardzo Was zaciekawiły w weekend na moim Instagramie smyk_w_kuchni_blog
Wcale się nie dziwię, bo bardzo lubimy oba, muszę przyznać, że trochę brakuje mi takiego gotowania z Wami na wizji i fajnie, że od czasu do czasu możemy się spotkać na wspólne gotowanie chociaż na instagram stories.

Chlebek bez mąki, jak sama nazwa wskazuje robi się bez mąki, są to tylko ziarna i dodatek do smaku jakichś zazwyczaj suszonych owoców, ale uważajcie z tym dodatkiem, owoce suszone są wysycane cukrem i nie wiem czy jest w ogóle sens dodawać do tego chleba, ale wiem, że tak lubicie, więc tak przygotowałam ten chlebek, trochę pod Was.
Ten chlebek lubię przygotowywać i lubię kiedy je go mój mąż, bo łatwo mu przemycam do diety, zdrowe siemię lniane, które w inny sposób trochę jednak ciężko przemycić.

Omlet po japońsku, to jeden z ulubionych naszych omletów weekendowych. Robię go głównie wtedy właśnie. Jest super pomysłem na dodatek wielu warzyw do diety dziecka, ziół czy innych dodatków. Sposób przygotowania jest to metoda japońska, czyli smażymy i rolujmy wciąż omleta, dzięki czemu wygląda, jak niekończący się naleśnik.
Takiego omleta możesz zrobić na śniadanie ale również podać do makaronu ryżowego lub ryżu! Spełni wtedy super rolę, jako białkowy wkład do obiadu.
A poza tym jest pyszny!




OMLET przygotowywany techniką japońską


(w Japonii na prostokątnych patelniach)

DLA 2 OSÓB

- 6 jaj wiejskich
- 2 łyżki mleka
- chilli świeże
- natka kolendry
- kawałek cukinii
- sos sojowy
- pieprz, sól
- czosnek
- opcjonalnie kawałek sera np. cheddar 

Cukinię, czosnek zetrzyj na tarce.
Jaja roztrzep dobrze trzepaczką, dodaj pozostałe składniki.
Wylej cienką warstwę jaja na patelnię, jak się zetnie, zacznij rolować jak naleśnika, przesuń na bok patelni, wylej kolejną porcję jaj, tak aby dotykała całego zrolowanego omleta, dzięki czemu się z nim połączy, smaż dalej, jak się usmaży rolujemy ponownie zaczynając od zwiniętego w rulon omleta. Tak jakbyśmy rolowali dywan ;-)
Postępujemy tak aż skończy się nam masa.

Omleta smażę bez tłuszczu, ale jeśli nie masz wprawy możesz dodać odrobinę tłuszczu.

PYCHA!



 


CHLEB BEZ MĄKI


- 1 szklanka płatków owsianych (bezglutenowych lub zwykłych)

- 1 szklanka siemienia lnianego

- 1 szklanka ziarna słonecznika

- 4 łyżki oleju

- 1/3 szklanki chia

- łyżka soli

- łyżka płaska drożdży instant (około 7-8 g)

- garść żurawiny lub rodzynek lub posiekanych suszonych moreli 

- garść posiekanych orzechów laskowych lub ziemnych lub włoskich 

- 2 szklanki wody


Foremkę na chleb, długa keksówke, wysmaruj olejem, przełóż masę przygotowaną z w/w składników, odstaw całość na 4 godziny.

Wstaw do nagrzanego pieca 180°C, grzanie góra- dół. Piecz 30 minut.

Kolejne 30 minut, 220°C grzanie góra-dół.

Chlebek po upieczeniu, wyjmujemy bardzo ostrożnie na kratkę.

Studzimy całkowicie, najlepiej kroić dopiero po jakichś 5-6 godzinach.

Chlebek jest bez mąki i jest pyszny!


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Super post! :-)

    Zapraszam na mojego bloga oraz Instagrama
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj zrobiłam chlebek, w smaku jest przepyszny, tylko strasznie ciężko się kroi, bardzo się 'rozwala'. Co mogłam zrobić nie tak? ;)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI