Risotto dobre na wszystko! Pyszne i proste danie, idealnie sprawdzi się
zawsze wtedy kiedy nie mamy siły ani ochoty na skomplikowane gotowanie.
Uwielbiam przygotowywać risotto na patelni, zdecydowanie wygodniej je się robi
niż w garnku.
Podczas przygotowywania risotto parmezanowego z szałwią, testowałam linię
PRO LINE marki PETER COOK. Produkty: garnki i patelnie są trwałe, odlewane
metodą Die Cast z ciekłego aluminium. Nie przywieralna powłoka, która umożliwia
smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu, bądź bez. Smażyłam na nich wiele razy
omlety, bez tłuszczu.
Dodatkowo grube dni zapobiega przywieraniu i przypalaniu się potraw.
Uchwyty są ergonomiczne, nie nagrzewają się. Linia ma ponadczasowy design.
Garnek w komplecie ze szklaną pokrywką z otworem odprowadzającym parę.
Garnki i patelnię, nadają się na wszystkie kuchenki, w tym indukcję. Bardzo
łatwo się je czyści i mają aż 3 lata gwarancji. Produkty są także w
atrakcyjnych cenach. Patelnia 28 cm = 60 zł, patelnia 24 cm = 50 zł i garnek = 60
zł. Produkty dostępne są w PEPCO.
PRZEPIS NA PARMEZANOWE
RISOTTO Z SZAŁWIĄ
składniki:
na risotto:
- 1/4 kostki masła
- garść świeżej szałwii
- 200 g ryżu do risotto
- 200 g pieczarek
- bulion
- mleko/ śmietanka
- świeżo zmielony pieprz
- 2 ząbki czosnku
- parmezan (około 10 łyżek startego na tarce parmezanu)
bulion:
- włoszczyzna
- pietruszka
- lubczyk/pietruszka
- ziele angielskie
Gotujemy bulion aż warzywa będą miękkie, wykorzystałam do gotowania garnek
ProLine Peter Cook, idealny garnek do wszystkiego na co dzień w kuchni, do
gotowania owsianki rano, ziemniaków do obiadu, zup i wielu innych potraw.
Na patelni stop masło, dodaj szałwię i czosnek, odda cały aromat do
tłuszczu, który jest nośnikiem smaku.
Dodajemy ryż i całość przesmażamy do momentu aż ryż wchłonie masło.
Dodajemy porcjami bulion.
Najlepiej pod koniec dodać 150 ml mleka lub śmietanki, dzięki czemu risotto
ma piękny biały kolor i jest bardziej kremowe.
Ścieramy na tarce parmezan i całość mieszamy.
W między czasie na osobnej patelni - użyłam do smażenia patelni w rozmiarze
24 cm ProLine Peter Cook, smaż pieczarki, partiami, powinny być jasnozłote.
Dodaj gotowe do risotto, całość wymieszaj.
Warto dodać natkę pietruszki na wierzch.
Pyszne!
Post we współpracy z PEPCO.
Przepyszne Risotto !!!! Polecam !!! :-))
OdpowiedzUsuń