marca 05, 2021

Risotto parmezanowe z szałwią. Test patelni z PEPCO


 

 

Risotto dobre na wszystko! Pyszne i proste danie, idealnie sprawdzi się zawsze wtedy kiedy nie mamy siły ani ochoty na skomplikowane gotowanie. Uwielbiam przygotowywać risotto na patelni, zdecydowanie wygodniej je się robi niż w garnku.

Podczas przygotowywania risotto parmezanowego z szałwią, testowałam linię PRO LINE marki PETER COOK. Produkty: garnki i patelnie są trwałe, odlewane metodą Die Cast z ciekłego aluminium. Nie przywieralna powłoka, która umożliwia smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu, bądź bez. Smażyłam na nich wiele razy omlety, bez tłuszczu.

Dodatkowo grube dni zapobiega przywieraniu i przypalaniu się potraw. Uchwyty są ergonomiczne, nie nagrzewają się. Linia ma ponadczasowy design. Garnek w komplecie ze szklaną pokrywką z otworem odprowadzającym parę. 

Garnki i patelnię, nadają się na wszystkie kuchenki, w tym indukcję. Bardzo łatwo się je czyści i mają aż 3 lata gwarancji. Produkty są także w atrakcyjnych cenach. Patelnia 28 cm = 60 zł, patelnia 24 cm = 50 zł i garnek = 60 zł. Produkty dostępne są w PEPCO.

 



 

 



 

 

 

PRZEPIS NA PARMEZANOWE RISOTTO Z SZAŁWIĄ

 

składniki:

 

na risotto:

- 1/4 kostki masła

- garść świeżej szałwii

- 200 g ryżu do risotto

- 200 g pieczarek

- bulion

- mleko/ śmietanka

- świeżo zmielony pieprz

- 2 ząbki czosnku

- parmezan (około 10 łyżek startego na tarce parmezanu)

 

 

bulion:

- włoszczyzna

- pietruszka

- lubczyk/pietruszka

- ziele angielskie

 

 

 

Gotujemy bulion aż warzywa będą miękkie, wykorzystałam do gotowania garnek ProLine Peter Cook, idealny garnek do wszystkiego na co dzień w kuchni, do gotowania owsianki rano, ziemniaków do obiadu, zup i wielu innych potraw.

 


Na patelni stop masło, dodaj szałwię i czosnek, odda cały aromat do tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. 

Dodajemy ryż i całość przesmażamy do momentu aż ryż wchłonie masło.

Dodajemy porcjami bulion.

Najlepiej pod koniec dodać 150 ml mleka lub śmietanki, dzięki czemu risotto ma piękny biały kolor i jest bardziej kremowe.

Ścieramy na tarce parmezan i całość mieszamy.

 

W między czasie na osobnej patelni - użyłam do smażenia patelni w rozmiarze 24 cm ProLine Peter Cook, smaż pieczarki, partiami, powinny być jasnozłote.

Dodaj gotowe do risotto, całość wymieszaj.

Warto dodać natkę pietruszki na wierzch.

 



Pyszne!

 





 Post we współpracy z PEPCO.

 



1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI