września 27, 2020

Tort z masłem orzechowym, karmelem i czekoladą. Peanut butter cake.



Tort peanut butter cake- przepyszny tort, który wymyśliłam w sobotę. Wyszedł mi obłędny, polecam każdemu miłośnikowi: orzechów ziemnych, masła orzechowego czy czekolady.
Tort składa się z kakaowego biszkoptu, który nasączyłam espresso i whisky, sam w sobie już jest tak dobry, że można go jeść samodzielnie. 
Maślany krem z masłem orzechowym i całymi orzeszkami ziemnymi zatopionymi w karmelu. 
Tort w całości oblałam gorzką czekoladą, posypałam orzeszkami i otartą na tarce gorzką czekoladą.

Polecam wszystkim łasuchom!



PRZEPIS NA TORT Z MASŁEM ORZECHOWYM, KARMELEM I CZEKOLADĄ.


BISZKOPT:

składniki:
- 5 jaj
- 7 łyżek mąki tortowej typ 450
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki czarnego kakao
- 9 łyżek brązowego cukru

Wykonanie:

Mąkę wymieszaj, z kakao i proszkiem do pieczenia.

W osobnej misie ubij białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj cukier i dalej ubijaj na sztywną pianę. 
Do ubitych białek, dodawaj żółtka, dalej ubijaj.
Dodawaj partiami wymieszaną mąkę, z kakao i proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszaj rózgą.
Ciasto wylej do średniej tortownicy i piecz do suchego patyczka.
U mnie 170°C, grzanie dół, czas 35 minut.
Biszkopt studzimy całkowicie.
Ja biszkopt piekę zawsze dzień wcześniej na noc, taki jest najlepszy na tort.

Biszkopt kroimy na 3 blaty.


Biszkopt też przygotowuję w mniej tradycyjny sposób tj. ubijam razem całe jajka na sztywną masę, do której dodaję cukier i potem dopiero wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Jeśli mam być szczera nie widzę żadnej różnicy w finalnym wypieku ;-), ale może to kwestia tego, że zawsze ciasto robię robotem planetarnym. Jeśli jesteś początkującym kucharzem to wybierz wariant pierwszy, a ten zostawiam Ci, jako ciekawostkę kiedyś przetestuj! ;-)



KREM Z MASŁEM ORZECHOWYM:

- 200 g miękkiego masła (masło nie może być prosto z lodówki, ani nie może być "ciapowate")
- 9 czubatych łyżeczek masła orzechowego
- 120 g cukru pudru
- 80 g mleko w proszku 

wykonanie:

Masło umieść w dzieży robota planetarnego, podłącz trzepaczkę i ubijaj masę przez 7 -9 minut, tak aby masło się rozluźniło.
Zapnij hak do wyrabiania kremu- ja posiadam robot KitchenAid i mam hak w kształcie trójkąta z dodatkowym silikonem, to właśnie ten hak służy do wyrabiania kremów.
Dodawaj po łyżce w/w składników na przemiennie, powoli.
To bardzo ważne, krem maślany ucieramy dość długo, masło musi wchłonąć np. masło orzechowe czy cukier puder, krem musi być ucierany powoli, składniki muszą się ładnie łączyć, dzięki temu Twój krem będzie zawsze idealny!
Ja krem maślany ubijam około 20 minut.
Krem wstaw do lodówki.


ponadto:
- 5 garści orzechów ziemnych
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki masła
- 80 ml mleka lub śmietanki 36% 
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady

Na suchej patelni upraż orzechy ziemne. Zdejmij je na talerzyk.
Na patelnie wsyp cukier postaw na kuchni na "małym ogniu" i czekaj, aż cukier zmieni się w karmel. Nigdy nie mieszaj masy! Nigdy nie dotykaj masy- ma bardzo wysoką temperaturę.
Kiedy cały cukier się stopi mamy karmel, teraz ostrożnie zdejmij patelnię z ognia i odstaw na 1-2 minuty, dodaj mleko i delikatnie wymieszaj rózgą (masa się spieni intensywnie), dodaj masło i całość mieszaj aż uzyskasz idealnie gładki krem. 
Całość postaw ponownie na kuchni i zagotuj masę, wrzuć do niej orzechy ziemne i dosłownie daj im się gotować 1 minutę. 
Masę studzimy.

Orzechy w masie karmelowej, wyjmij na deskę i posiekaj (karmel będzie gęsty bardzo).
Całkowicie (bardzo ważne) wystudzone dodaj do misy z kremem orzechowym i całość kremu ponownie przez minutę wyrabiaj robotem.

Blaty biszkoptu nasącz ponczem ( u mnie 1 espresso i 50 ml whisky).

Przekładamy kremem tort. Krem jest gęsty użyj małego płaskiego noża tak jest najwygodniej.
Po złożeniu tort polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, udekoruj orzeszkami ziemnymi i startą czekoladą.

Gotowe!


Tort jest łatwy do zrobienia, choć sam proces może Ci się wydawać pracochłonny.
Opisałam go dość szczegółowo bo w przypadku wypiekania biszkoptów czy też robienia kremów ważna są niuanse, takie jak choćby ta sama temp. składników, nie dodawanie czegoś ciepłego do zimnego, odpowiednio długi czas ucierania kremu czy powolne dodawanie składników. 
Smacznego!


Ciasto jest przepyszne, u nas będzie na pewno na Świętach Bożego Narodzenia!
Sztosik ;-)




 

3 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI