Puszysty, kremowy, fit krem jaglany- to jedno z moich ulubionych śniadań od wielu lat. Lubię rankami jeść ciepłe śniadania, bez względu na porę roku. To uczucie kiedy rano rozgrzewam żołądek jest cudowne i zawsze bardzo dobrze się po nim czuję. Lubię robić krem jaglany z kilku powodów, mogę go przygotowywać na bardzo wiele różnych sposobów, wykorzystywać sezonowe owoce czy warzywa, używać do niego zamrożonych jagód czy borówek, lub moich domowych fit konfitur.
NAJWAŻNIEJSZE KROKI PRZY ROBIENIU FIT KREMU JAGLANEGO
- używaj ekologicznej kaszy jaglanej - ma kompletnie inny smak, kolor i jest zdrowsza- a to chodzi, aby odżywiać nasze ciało
- kaszę jaglaną zawsze płuczemy pod bieżącą wodą za nim ją ugotujemy
- gęstość kremu zawsze dopasuj do swoich preferencji, dolewając wodę do zmiksowanej masy
- fit krem jaglany wykonujemy na wodzie
- do przygotowania kremu jaglanego używam 60 g kaszy jaglanej eko, dodaje 3 x tyle wody i gotuje ma małym ogniu około 10 minut, za pomocą blendera miksuje krem bardzo dokładnie- to bardzo ważne, taki krem im dłużej będziesz go miksować, tym będzie co raz bardziej gładki, puszysty i jedwabisty. Nie może mieć żadnych malutkich grudek wyczuwalnych na języku. Często miksując dolewam mleko owsiane, ryżowe lub napój (nie mleko!) kokosowy.
- Krem jaglany możesz posłodzić erytrytolem, podaję z owocami. np. grillowane na suchej patelni brzoskwinie, dodaje kilka płatków migdałowych i gotowe!
- dzięki grillowaniu brzoskwinie będą jeszcze bardziej słodkie i cieplutkie z kremem smakują wybornie,
- pamiętaj w wersji fit - nie używaj miodu czy masła orzechowego, podnoszą bardzo kcal dania, no chyba, że skrupulatnie wliczysz je do swojego planu żywieniowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.