Owsianka to idealne śniadanie, szybkie i proste. Warto pamiętać aby często pojawiało się na naszym stole.
Jak ja przygotowuję fit owsiankę:
- płatki owsiane zawsze gotuje na wodzie nie na mleku
- do ugotowanej owsianki zawsze dodaje wcześniej odmierzoną (dzięki czemu znam wartość kcal) ilość mleka roślinnego np. owsiane, migdałowe.
- owsiankę jem z sezonowymi owcami, które same w sobie mają być zdrowym słodziłem
- jeśli nie mam owoców wybieram domowej roboty fit konfiturę bez cukru
- wybieraj owoce, które mają sporo błonnika - jabłko, maliny, truskawki lub wszystkie czarne owoce: jeżyny, jagody, borówkę
- unikaj bananów - jeden duży może mieć nawet 200 kcal
- zawsze do wody i płatków owsianych dodawaj 2 szczypty soli morskiej - nadaje ona "ten" smak owsiance
- rondelek ustawiam zawsze na wadze, taruję wagę i odmierzam płatki owsiane - nie używam nigdy płatków instant, wybieram górskie lub pełnoziarniste, gryczane, jaglane czy orkiszowe
- moja porcja owsianki (jem 80% na pierwsze śniadanie, resztę na drugie) to 75 g płatków owsianych, dodaje 2 szczypty soli, około 250 ml wody i gotuje na małym ogniu, znaczna część wody odparuje, a owsianka mocno zgęstniej wtedy dolewam mleka roślinnego około 70 ml, całość mieszam, nakładam do miseczki a resztę do małego kubeczka - jem na drugie malutkie śniadanie do kawy.
- do owsianki dodaje zawsze owoce bogate w błonnik
- owsiankę warto posypać oprószonym cynamonem - pomaga nam regulować poziom cukru we krwi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.