września 17, 2020

KLUSKI LENIWE Z DYNI HOKKAIDO

 Kluski leniwe z dyni, to niewątpliwie danie, które musicie chociaż raz w sezonie jesiennym zrobić! Są przepyszne, łatwe do zrobienia i znikają zdecydowanie za szybko! Kluski leniwe z dyni Hokkaido wykonuję zawsze z pieczonej dyni, mają one wtedy odpowiednią teksturę. Dzięki pieczeniu miąższ z dyni odpowiednio odparuje, wysuszy się i kluski będą ładnie się Wam kleić i nie będą się rozpadać, to klucz do sukcesu.


Kluski leniwe z dyni, mają jednak jedną pułapkę! Jaką? Ciężko określić czas pieczenia dyni, dlaczego? Ponieważ absolutnie każda jedyna sztuka dyni jest inna, jedna mniej druga bardziej wodnista. Dlatego kluski zawsze wykonujemy z dyni Hokkaido, charakteryzuje się ona bowiem, bardzo skrobiowym miąższem, po upieczeniu podobnym właśnie do ziemniaków. Takich klusek nie wykonacie z dyni muskat ani makaronowej. Dynie Hokkaido są zazwyczaj niewielkich rozmiarów, kroje je na 8 półksiężycy, wydrążam miąższ i pestki. Skórka jest jadalna więc nie obieramy. Dynię piekę w temp. 220 -230°C około 35 nawet 50 minut czasami, otwieram piekarnik i patrzę czy dynia całkowicie odparowała, czy jej miąższ po przełamaniu jest kruchy, jeśli tak to dynia jest dobra. 

Teraz dynię należy wystudzić, jeśli jakieś końcówki się przyrumieniły odetnij nożem i zjedz.

Taki miąższ z dyni Hokkaido możesz przeciskać przez praskę lub utłuc dość dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.



PRZEPIS NA KLUSKI LENIWE Z DYNI HOKKAIDO


- 650 g upieczonej dyni Hokkaido

- 1 jajko od szczęśliwej kury

- 250 g sera białego dobrej jakości 

- 90 g - 100 g mąki orkisz typ 700 lub pszennej

- 1/6 łyżeczki soli


WYKONANIE:


W/w składniki zagniatamy na jednolite ciasto.

Ciasto podziel na 4-5 części.

Stolnicę oprósz mąką, z każdego kawałka formuj wałek, odcinaj nożem kluski.

Kluski układamy na oprószonym mąką blacie, aż uzbieramy porcję do gotowania.

W szerokim garnku zagotuj wodę z łyżką oleju rzepakowego, posól wodę jak na makaron.

Kluseczki gotujemy partiami, zawsze w ten sam sposób: 

- w momencie kiedy woda nam się zagotuje zmniejszamy gaz, aby się tylko "pyrkoliła" - t określenie mojej babci Isi (od Henryki), która to uczyła mnie gotowania klusek i pierogów, musiałam je tutaj dodać ;-), kluseczki wkładamy na wodę, nigdy nie wrzucamy, ja gotuje po około 12 -15 klusek na raz.

- kiedy już umieścimy porcje klusek do gotowania w garnku, łyżką cedzakową, mieszamy delikatnie, od dna garnka, tak aby nie rozwalić żadnej kluski ;-)

- czekamy, kluseczki się gotują na minimalnym ogniu - "pyrkają sobie"- jak mówiła babcia, czekamy aż wypłyną na powierzchnię, jeśli wypłyną dajemy im 30 sekund i wyławiamy łyżką cedzakową, wyjmujemy na talerz, gotujemy w ten sam sposób kolejną porcję.




PODANIE KLUSEK

- kluseczki możecie jeść prosto z wody, możecie polać roztopionym na patelni masełkiem

- kluski leniwe z dyni Hokkaido możecie również podsmażyć na oleju, wtedy rozgrzej patelnię, dodaj olej dość sporo, i smaż partiami kluski, aż się mocno zarumienią. Nie kładź ich zbyt dużo na patelni, abyś miała swobodę w ich obracaniu.



moje propozycje podania klusek:

- najczęściej jemy kluski z palonym masłem i podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub orzechami np. nerkowca, często oprószam je solidnie parmezanem

- w opcji na słodko, podaję z palony masłem, cukrem kokosowym (nic innego nie zastąpi tego smaku) i cynamonem, możesz dodać pieczone śliwki to już jest petarda, oczywiście śmietana, miód czy cukier puder również się sprawdzi

- w opcji na wytrawnie:

a. z sosem grzybowym, pieczarkowym;

b. z sadzonym jajkiem, szpinakiem czy jarmużem podsmażonym na maśle z czosnkiem

c. z sosem mięsnym- niemalże każdym dobrze się komponują

d. z gulaszem warzywnym typu leczo i podobne

c. najprościej z sosem czosnkowym na bazie sera feta, mascarpone i śmietany

d. z pomidorowym sosem

e. z sosem curry


Uwielbiam te kluski! Polecam ;-)


Jeśli szukasz więcej inspiracji na jesienne przepisy polecam Ci serdecznie mój autorski e-book FLEXI JESIEŃ to 50 przepysznych jesiennych przepisów, które możesz robić cały rok! Teraz znajdziesz go w fantastycznej cenie.





1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI