Przepis na bardzo puszyste pączki krok po kroku.
Przepis na pączki jest już na moim blogu, ale postanowiłam przygotować dla Was długi wpis i opisać całość krok po kroku. Przygotowanie idealnych lekkich i puszystych pączków to nie lada wyczyn, ale uwierz mi, że z tym tutorialem i wszystkimi moimi wskazówkami, jakie zdobyłam przez kilka lat będzie to dla Ciebie proste.
Poprowadzę Cię krok po korku, powiem na co zwrócić uwagę i zdradzę wszystkie moje tipy na idealne pączki.
Pączki z tego przepisu są bardzo puszyste, wychodzi ich od 18 do 20 sztuk z 500 g mąki.
Pączki zachowują idealną świeżość jeden dzień, na drugi dzień są równie smaczne jeśli je polukrujesz.
Cały przepis krok po kroku opisałam i przygotowałam w postaci zdjęć.
PRZEPIS NA PĄCZKI:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 180 -210 ml mleka tłustego
- 100 g masła
- 6 żółtek z dużych jaj wiejskich
- 4 łyżki cukru
- 50 g drożdży świeżych
- 40 ml wódki lub whisky
- 2 litry oleju rzepakowego do smażenia
lukier:
- cukier puder
- sok z 1 cytryny
WYKONANIE:
- Mąkę przesiej przez sito, aby ją napowietrzyć
- podgrzej mleko, ma być letnie nie może być gorące
- zaczynamy od przygotowania ZACZYNU na pączki, w tym celu zmieszaj 100ml mleka, 100 g mąki, całe drożdże i łyżkę cukru na gładką masę. Miseczkę z zaczynem odstaw na 25 minut.
- do dzieży robota wsyp resztę przesianej mąki na pączki, dodaj cały zaczyn
- żółtka ubij z cukrem na puszystą masę
- w rondelku stop masło
- do dzieży z mąką, dodaj zaczyn, ubite na puch żółtka, mleko, masło.
- zacznij wyrabiać ciasto, kiedy składniki połączą się, dodaj alkohol, ciasto wyrabiaj około 7 minut robotem z hakiem, okryj ściereczką i odstaw na 10 -15 minut, ciasto się rozluźni i łatwiej się wyrabia
- ciasto ponownie wyrabiamy 15- 20 minut, ciasto jest luźne, takie ma być, miskę przykryj i odstaw na 40 minut do 1 godziny, ciasto ma urosnąć i wypełnić misę (moja 4,7l).
- ciasto wyjmij na oprószony blat mąką, zagnieć, formuj pączki lub wycinaj (wszystko jest pokazane i opisane na zdjęciach)
- pamiętaj aby przy formowaniu pączków bardzo dokładnie je zlepiać a następnie spłaszczać odrobinę.
- pączki układamy na ściereczce i od razu przykrywamy ściereczką
- ciasto na pączki, uformowane pączki cały czas muszą być w cieple, dbaj o to
- pączki pod ściereczką muszą teraz urosnąć trwa to 20 -30 minut
- nagrzej olej pod przykrywką, trwa to w zależności od kuchni od 15 minut do 20 minut, olej warto nagrzewać stopniowo nigdy szybko!
- pączki smażymy w temp. 170°C, używamy do tego celu termometru, tylko tak uzyskasz obwódkę
- pączki smażymy pod przykryciem, mniejsze 1,5 minuty a większe 2 minuty z każdej strony. Czyli duży pączek tak jak w sklepie łącznie smażymy 4 minuty.
- pączki odsączamy na ręczniku papierowym
- pączki, jak wystygną polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem
- otrzymasz w zależności od wielkości 18 - 20 pączków
- gotowe pączki możesz zamrozić ;-) potem wystarczy wyjąć z zamrażalnika odczekać aż pączek się rozmrozi i podgrzać go 15 sekund w kuchence mikrofalowej lub zjeść jak osiągnie temp. pokojową.
*W przepisie podaje 180-210ml mleka, jest to zależne od mąki jaką kupisz, dokładnie producenta- jakiego wybierzesz, zawsze sięgaj po mąkę tortową, zazwyczaj dodaje 200ml mleka
CAŁY TUTORIAL ZOSTAWIAM W POSTACI ZDJĘĆ KROK PO KROKU:
Dodatkowo niebawem na moim INSTAGRAMIE znajdziesz film z wykonania krok po kroku ;-)
Wyglądają pięknie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne domowe pączki :)
OdpowiedzUsuń