Domowa lazania (lasagne) to idealne danie na obiad, dla miłośników kuchni włoskiej, serów, dobrych przypraw i połączenia szałwia-parmezan, które było hitem ubiegłego roku, zostało mianowane najlepszym połączeniem dwóch smaków, kto nie próbował musi nadrobić.
To danie to trochę taka moja wariacja na temat lazanii, bo ten przepis absolutnie nie jest typową włoską potrawą, ale jest to przepyszna zapiekanka, którą warto zrobić u siebie w domu. Możecie też ją w dowolny sposób modyfikować na swoje potrzeby.
Danie bardzo proste do wykonania, ja lazanię przygotowałam z domowego prawdziwego włoskiego ciasta na makaron, ale tym przepisem podzielę się z Tobą innym razem. Polecam na początek użycie gotowych płatów makaronu, lub sięgnąć po dowolny makaron, jaki masz w szafce kuchennej.
PRZEPIS NA DOMOWĄ LAZANIĘ Z ZIEMNIACZANO- SEROWYM SOSEM, PARMEZANEM I SZAŁWIĄ
składniki;
- makaron na lazanie
- włoska oliwa z oliwek
- 8 małych ugotowanych ziemniaków
- 250 g serka ricotta lub serka tłustego śmietankowego ze Strzałkowa
- gałka muszkatołowa
- 1 malutka cukinia
- dwa krążki pieczonej dyni Hokkaido, może też być surowa w zastępstwie marchewka
- 250 ml śmietany 18% i wzywż
- 150 ml mleka
- 3 jajka
- 80 g masła
- świeża szałwia
- trójkącik parmezanu
Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą z oliwek, na spód naczynia dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, liście szałwii, rozłóż makaron, a na nim cieniutkie plasterki cukinii.
Ugotowane ziemniaki, ricottę i 1/2 startego na tarce parmezanu, połącz ze sobą widelcem, lub zblenduj. Dopraw solą, pieprzem i świeżo otartą gałką muszkatołową.
Całość wymieszaj.
1/3 masy wyłóż na makaron, przykryj płatem makaronu, posmaruj śmietaną, ułóż kilka liści szałwii, wyłóż kolejną 1/3 masy ziemniaczanej i przykryj makaronem.
Upieczoną dynię, rozdrobnij widelcem, dopraw solą i gałką muszkatołową. Wyłóż na makaron. Przykryj kolejnymi partiami makaronu, wyłóż ostatnią warstwę masy ziemniaczanej i przykryj kawałki makaronu typu lazania.
Posmaruj ponownie śmietaną, zetrzyj na tarce resztę parmezanu, posyp na wierzch, zetrzyj na tarce zimne masło, oprósz całą zapiekankę.
Mleko zmiksuj z jajami, dopraw odrobiną soli i pieprzu, zalej masą całą zapiekankę.
Pieczemy na złoty kolor u mnie 45 minut w temp. 180°C, grzanie dół + termoobieg.
*Ilość warstw, jaką wykonasz w tym daniu jest dowolna i zależy tylko od Ciebie, jeśli jesteś miłośnikiem makaronów, to zdecydowanie im więcej tym lepiej.
To danie to czysta rozkosz z jedzenia! Przepyszne połączenie ricotty, parmezanu, masła i szałwii z domowym prawdziwym włoskim makaronem.
Mega lazania! Musi smakować cudownie :)
OdpowiedzUsuń