lipca 15, 2020

Pudding ryżowy z gorącym sosem czereśniowym!





Przepyszny pudding ryżowy z czereśniami w sosie własnym. Uwielbiam takie śniadania i mogłabym jeść je codziennie. Ryż jaśminowy to mój ulubiony ryż, ma przepiękny zapach i smak, lubię go gotować na połączeniu wody i mleka roślinnego, zazwyczaj sięgam po owsiane czasami po migdałowe. Do tego gorący sos czereśniowy i odrobina płatków migdałów. To jest sztos! Polecam każdemu kto lubi takie dania! Pudding ryżowy przygotowuje się stosunkowo krótko bo około 15 do 20 minut, danie może być na śniadanie, na drugie śniadanie, deser czy też obiad w letni dzień.
Uwielbiam i polecam każdemu!



Pudding ryżowy przygotowuję zawsze w ten sposób, że gotuję ryż jaśminowy na wodzie i wtedy kiedy już jest ugotowany, dodaję mleko owsiane i gotuje jeszcze chwilę. chodzi o to aby ryż nie był ugotowany tak jak do obiadu, ale miał płynną konsystencję, był kremowy i gładki.

Sam sos czereśniowy robi się wręcz banalnie i jest to najlepszy sos czereśniowy, jaki możesz sobie przygotować!

SKŁADNIKI NA PUDDING RYŻOWY Z SOSEM CZEREŚNIOWYM

- 100 g ryżu jaśminowego
- 300 g wody
- 100 g mleka owsianego 
- szczypta soli
- dla tych, którzy lubią bardzo słodkie cukier lub inne słodziło typu ksylitol, erytrytol

- 3 garście czereśni
- szczypta soli

Wszystko odmierzam na wadze, nie używam i nie brudzę dodatkowych naczyń.

Rondelek stawiam na wadze, taruje wagę dodaję ryż i wodę, całość gotuje 18 minut na małym ogniu ze szczyptą soli. Dodaję odważone mleko owsiane i całość tylko zagotowuję.

Pudding przelewam do miseczki.
Dryluję czereśnie z pestek i wrzucam do czystego rondelka. Nie dodajemy wody.
Dodajemy natomiast szczyptę soli, dzięki czemu zajdzie proces janginizacji. 
Z owoców uwolni się ich naturalny sok i pektyny, sos gotuje około 8-10 minut, na dość sporym ogniu, sos ma odparować, i mocno zgęstnieć. Pilnuj rondelka i mieszaj co jakiś czas, aby owoce się nie przypaliły!
Sosu nie słodzę, ponieważ w tym procesie uwalnia się naturalny słodki smak owoców dla mnie jest wystarczający.
Jeśli masz ochotę to dodaj cukier.

Do puddingu ryżowego dodaję gorący sos czereśniowy, całość posypuje płatkami migdałowymi i gotowe!

Danie jest pyszne na ciepło, jak i na zimno jako deser z lodówki!

Polecam każdemu!

Sprawdź inne moje pomysły na ŚNIADANIA 




2 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam puddingu ryżowego. Wygląda bardzo apetycznie D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie!!! A te zdjęcia to majstersztyk ������ daleka droga aby moje zdjęcia tak wyglądały ����

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI