Bułeczki drożdżowe z malinami, nazwałam je malinianki, bo przypominają wyglądem jagodzianki. Ciasto drożdżowe do malinianek, jest mniej maślane niż przy MAŚLANYCH JAGODZIANKACH, jest go też więcej w bułeczce.
Bułeczki te możesz wykonać również z porzeczką czerwoną, czarną lub zwykłą konfiturą.
To bardzo uniwersalny przepis na bułeczki drożdżowe. Ciasto się super zachowuje nie nasiąka od wilgoci owoców.
W przypadku tych bułeczek -malinianek, nadzienie to maliny i kokos, jest bardziej zwarte i jeśli lubisz połączenie kokosa i maliny, to polecam Ci właśnie to nadzienie. To też super pomysł wtedy kiedy masz w lodówce, kilkudniowe maliny, które już puściły sok i są bardzo wodniste. Dzięki dodatkowi mąki kokosowej - czyli zmielonego kokosa, możesz takie maliny uratować i mieć fajne nadzienie do bułeczek.
Moje maliny były już w opłakanym stanie, nadawały się głównie na sok, ale właśnie ten patent idealnie się sprawdził! Ciasto w bułeczkach nie nasiąkło od malin!
Zatem bułeczki możesz wykonać z samymi malinami w środku (łącząc je z cukrem tylko) lub jeśli masz "ciapowate" maliny dodać mąki kokosowej, proszku budyniowego i cukru, i tak uratować maliny!
PRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MALINAMI
- 500 g mąki pszennej typ 480
- 7 g drożdży instant ( 25 g drożdży świeżych)
- 2 jajka wiejskie
- 1/2 szkl. cukru
- 200 g letniego mleka
- 100 g roztopionego masła
Mąkę przesiej przez sito, dodaj instant drożdże, mleko, cukier i jajka.
Ciasto wyrabiaj robotem planetarnym na prędkości 3-4 przez 5 minut.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut.
W tym czasie rozpuść w rondelku masło i przestudź, ma być ciepłe ale nie gorące!
Ciasto w dzieży robota wyrabiamy ponownie dodając po trochu roztopionego masła, aż ciasto wchłonie całe masło.
Ciasto wyrabiamy robotem do momentu aż przestanie się rwać przy próbuje naciągania go tj. około 12- 18 minut.
Dzieżę z ciastem przykryj ściereczką/ folią i odstaw na 1 godzinę.
Po tym czasie uruchom piekarnik grzanie termoobieg 160 -170 stopni C.
Czas pieczenia bułeczek w zależności od wielkości 20 -25 minut.
Ciasto wyjmij z dzieży i podziel na 8 - 9 kulek, każdą dobrze uformuj w dłoniach.
Kulkę spłaszcz, nadziewaj malinami, zlepiaj. "Szwem" bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
NADZIENIE:
Malinowe:
- 350 g malin
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku budyniowego waniliowego lub mąki pszennej
Wymieszać nadziewać od razu bułeczki i układać na blaszce do pieczenia.
Malinowo- kokosowe:
- 350 g malin wodnistych (kilku dniowych)
- 1 -2 łyżki mąki kokosowej ( w zależności jak bardzo są "ciapowate")
- 2 łyżki cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku budyniowego wanilia/ śmietanka
w/w wymieszać odstawić na 5 min, nadziewać bułeczki.
Bułeczki na blaszce przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut aby podrosły.
Bułeczki jeśli chcesz aby były matowe posmaruj tylko mlekiem.
Jeśli chcesz aby błyszczały posmaruj przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do pieca i pieczemy (wyżej parametry).
Ciepłe bułeczki warto polukrować i posypać płatkami migdałowymi.
Ja lukier przygotowuje na bazie soku z cytryny i cukru pudru.
Smacznego!
PS. Bułeczki można też polać białą czekoladą lub gorzką, lub upiec z kruszonką ;-)
JEŚLI UŻYWASZ ŚWIEŻYCH DROŻDŻY MUSISZ WYKONAĆ ROZCZYN tj. 100 g mąki wymieszaj z 90 g mleka i drożdżami świeżymi, odstaw na 20 minut i dopiero dodaj pozostałe składniki ;-) postępujesz już dalej według przepisu ;-)
WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ PRZEPIS NA:
1. MAŚLANE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ
2. PUCHATE JAGODZIANKI
3. DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CZEREŚNIAMI
pyszne bułeczki
OdpowiedzUsuńdziękuję ;-)
UsuńFantastycznie wyglądają te bułeczki ;)
OdpowiedzUsuń