Chleb na zakwasie z mąki z płaskurki, bardzo puszysty i niesamowicie smaczny chleb.
Mąka z płaskurki to mąką określana często, jako mąką pradawna. Dlaczego? Ponieważ jest to jedna z pierwszych odmian pszenicy, jaka była uprawiona. Co ciekawe gluten z mąki płaskurki bardzo rzadko daje odczyn w postaci alergii. Wiele osób chorujących nawet na celakie nie uczula. Mąka ta jest uznawana za jedną z najzdrowszych mąk z pszenicy.
Polecam Wam samą mąkę i wypróbowanie jej przy wypieku chleba.
Mąka super się sprawdza do wypieku chleba na zakwasie żytnim.
Chleb jest puszysty i ma taki jakby lekko orzechowy posmak. Bardzo ciekawy i przepyszny! Uwielbiam ten chleb jeść z masłem tylko lub z oliwą z oliwek.
Sam chleb robi się dość łatwo, zachowuje długo świeżość, jak to pieczywo na zakwasie żytnim.
Wszystko co musisz wiedzieć o zakwasie żytnim, przepis na zakwas żytni i wiele cennych wskazówek znajdziesz w moim najnowszych e-booku DOMOWE PIECZYWO.
Spis treści e-booka zostawiam Ci poniżej.
Nie zwlekaj bo oferta promocyjna na e-booka właśnie trwa!
możesz nabyć w moim sklepie
POLECAM!
Wspaniały przepis...chyba....jak myślę.... ale to przecież w sumie reklama. Kolejna. Dlaczego na stronie z przepisami kulinarnymi ?
OdpowiedzUsuń