Śledzie na Wigilię robi się różne w zależności od rejonu w jakim się mieszka, te najczęściej robione to z cebulą w oleju, ja za nimi nie przepadam i zawsze robimy zdecydowanie ciekawsze smaki. Co roku na naszej rodzinnej liście TOP ŚLEDZI znajdują się śledzie po cygańsku, są bardzo proste do zrobienia. Jeśli lubicie słodko-kwaśne smaki to na pewno będą Wam smakować.
PRZEPIS NA ŚLEDZIE PO CYGAŃSKU
- 10 filetów śledzi (około 1 kg śledzi)
- 4 średnie czerwone cebule,
- garść rodzynek
- garść suszonej żurawiny
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- olej rzepakowy
- sól, pieprz świeżo mielony
- ocet
Śledzie namocz w wodzie, musisz je dobrze wypłukać z solanki, ja moczę śledzie w wodzie pół godziny, wylewam wodę, zalewam zimną wodą ponownie i pozostawiam na około godzinę. Zawsze warto odkroić plaster śledzia i spróbować czy nie jest za słony.
Cebulę obierz i posiekaj w piórka.
Na sporej ilości oleju rzepakowego około 80-100 ml smaż cebulę, rodzynki i żurawinę, cebula ma być szkląca nie może się nigdzie przypalić tj. zbrązowieć.
Ja smażę około 3 minuty, przykrywam pokrywką by pod wpływem pary wodnej się poddusiła. Dodaję koncentrat pomidorowy ze słoiczka, do słoiczka wlewam wodą, opłukuję nią słoiczek i całą wodę dodaję na patelnię. Całość zagotuj, dopraw solą, pieprzem o octem do smaku.
Ja na taką ilość dodaje 3 łyżeczki octu.
Masę pomidorową wystudź całkowicie, śledzie potnij na grube plastry, wymieszaj z masą pomidorową, przełóż do szklanych słoi i wstaw na minimum dobę do lodówki.
Ważna wskazówka: po nałożeniu masy na sam wierzch wlej łyżkę oleju, śledzie i masa nie powinny mieć dostępu do tlenu. Tak przechowywane mogą stać sporo czasu w lodówce i doczekać bez problemu Nowego Roku.
Śledzie musza się przegryźć, w lodówce mogą stać bez problemu tydzień.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.