Szybki i smaczny pomysł na zdrowy obiad to makaron ze szparagami. Moje ulubione szparagi, jak dobrze wiecie to zielone szparagi. Tutaj połączyłam białe z zielonymi i wyszło pysznie. Makaron możecie użyć dowolny, możesz być pszenny lub np. z warzyw strączkowych, jeśli nie jecie glutenu.
To danie to klasyka kuchni włoskiej, czyli najważniejszy jest makaron, dodatków jest niewiele i są one dostępne od ręki w gospodarstwie rolniczym. Cała filozofia kuchni włoskiej opiera się takim prostym założeniu, gotujemy z tego co daje nam natura, tu gdzie mieszkamy.
PRZEPIS NA MAKARON ZE SZPARAGAMI
- ulubiony makaron ( u mnie z mąki durum) 4 porcje
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 1 pęczek szparagów białych
- 2 łyżki masła (najlepiej klarowane)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeże chili wedle uznania
- kolendra i natka pietruszki
- 100 g pokruszonego sera feta
- 4 ząbki czosnku polskiego
- 1 szalotka
- chlust białego wina lub cydru ewentualnie mleka
WYKONANIE
Na maśle i oliwie, podsmaż posiekany czosnek i szalotkę, nie mogą się zrobić złote ani słomkowe.
Szparagi obierz ze skórki, odetnij zdrewniałe części. Podziel je na spore kawałki ale równe, aby równo doszły na patelni. Główki zostaw na boku.
Na patelnię z czosnkiem i szalotką dodaj szparagi (bez główek) smaż około 6 minut, dodaj chlust wina i główki szparagów poduś aż wino wyparuje około 3 - 5 minut. Dodaj ugotowany makaron, całość wymieszaj, tak aby makaron był otoczony sosem. Całość oprósz serem feta, posiekaną natką pietruszki i kolendry.
Wedle uznania dodaj świeże posiekane chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.