Dzisiaj mam dla Was totalnie pyszny hit, drożdżowy wieniec z masą z białego maku. Muszę Wam powiedzieć, że uwielbiam biały mak, ma on tak pyszny smak, całkowicie inny od niebieskiego maku. A masa z białego maku z dużą ilością marcepanu i migdałów po prostu wywala kubki smakowe w kosmos. Polecam Wam taki wieniec zrobić sobie albo na Święta albo po prostu teraz w grudniu, smakuje obłędnie!
MASA Z BIAŁEGO MAKU
- 500 g białego maku
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki miodu
- 3/4 szklanki mąki migdałowej (sproszkowane migdały)
- 100 g płatków z migdałów
- 100 g marcepanu
- 2-3 garście rodzynek
- 2 garście daktyli
- opcjonalnie aromat migdałowy
- 50 g masła
Mak zalej wodą i wstaw na kuchnię. Gotuj 10 minut. Wyłącz płytę i zostaw na godzinę. Mak odcedź na sicie i na gazie (kupisz w aptece).
Mak przełóż do maszynki do mielenia i zmiel z cukrem i daktylami dwukrotnie.
Masę przełóż do garnka dodaj pozostałe składniki i wymieszaj, podgrzej masę. Nie ma być gorąca, ale chodzi o to aby masło ładnie się połączyło z pozostałymi składnikami. Masę najlepiej zostawić na noc w lodówce. Aromaty się uzupełnią.
Do masy o temperaturze pokojowej dodaj 1 jajko. Całość wymieszaj w misie robota na wolnych obrotach.
Ciasto drożdżowe na wieniec ( z tej ilości otrzymasz dwa wieńce)
- 500 g mąki pszennej tortowej + ewentualnie do podsypywania
- 50 g drożdży
- 1/2 szkl cukru
- 4 żółtka
- 2 białka
- 120 ml mleka
- 100 g masła
W dużym kubku lub miseczce wymieszaj 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, połowę mleka i pokruszone drożdże, odstaw na 20 minut. Rozczyn podwoi swoją objętość.
Resztę mąki wsyp do misy robota, dodaj rozczyn, białka, żółtka i cukier, zacznij wyrabiać na małych obrotach. W mikrofali lub w rondelku rozpuść masło, dodaj do masy. Masło nie może być gorące!
Rada dla początkujących:
Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodaj 2 łyżki mąki, jeśli zbyt twarde dodaj 2 łyżki masła. Przy wyrabianiu ciasta drożdżowego ma znaczenie wielkość jaj czy wilgotność powietrza, dlatego zbadaj ciasto ręką.
Wyrobione ciasto przełóż do miski i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Podziel na dwie części.
Rozwałkuj na blat posmaruj masą z maku.
Przetnij blat w poprzek i zroluj dwie rolki.
Każdą natnij wzdłuż.
Przekładaj jak warkocz.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż warkocze i zlep końcami formując wieniec.
Ja zawsze z dwóch warkoczy robię jeden wieniec, a dwa piekę osobno. Możesz zrobić też dwa wieńce, jak wolisz ;-)
Ciasto pieczemy godzinę u mnie temp. 170 stopni C (każdy piekarnik piecze inaczej dlatego dostosuj temperaturę do swojego)
Ciasto studzimy całkowicie.
Lukrujemy lukrem z soku z cytryny i cukru pudru, posypujemy płatkami migdałowymi.
Gotowe!
Przepyszne ;-)
Swietny przepis , ale gdzie kupię biały mak ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń