grudnia 18, 2018

Najlepsze pierniki na Święta i korzenne mini serniczki




Przygotowania świąteczne ruszyły pełną parą, lubię ten czas, kiedy każdy się uśmiecha i jest bardziej życzliwy. Pomału krok po kroku przygotowujemy się do tego jedynego w roku czasu. Warto wszystko robić pomału i nieśpiesznie, tak aby magia Świąt nam nie umknęła. Wcale nie trzeba wiele, aby grudzień był najmilszym miesiącem w roku, a oczekiwanie na Boże Narodzenie było przyjemnością i czasem, który wspominamy przez cały rok. Dzisiaj zdradzę Wam kilka swoich "magicznych" patentów.

Warto stworzyć listę - to co chcielibyśmy przygotować na Święta, jeśli nie jesteśmy organizatorami i nie gościmy bliskich, a to nas będą gościć, mamy ułatwione zadanie. Wtedy warto zadbać o upominki dla gospodarzy. Samodzielnie przygotowane słodkie wypieki, na pewno będą strzałem w dziesiątkę.


Nic tak nie buduje nastroju jak ciepłe, przytulne i klimatyczne wnętrze, aby atmosfera oczekiwania na Święta utrzymywała się w naszym domu, warto zadbać o trzy elementy: zapach, wygląd i funkcjonalność. 

Zapach- Nic tak nie wprowadza klimatu świątecznego, jak zapach cynamonu, pomarańczy czy pieczonych razem z domownikami pierniczków, warto zachęcić do wspólnych wypieków dzieci, które uwielbiają wycinać foremkami ciastka, czy lukrować już gotowe pierniki.

Wygląd- Nasze wnętrza warto udekorować już wcześniej i zaangażować do tego całą rodzinę, aby ten wyjątkowy czas trwał, jak najdłużej. Każdy doda swój akcent, będzie rodzinnie i wyjątkowo. Dekorowanie domu to nie tylko wnętrza, ale również, a bardzo często przede wszystkim stół, przy którym ugościmy tych, którzy są dla nas najważniejsi.

 Dlatego upewnij się czy masz pełną zastawę, czy aby na pewno dla nikogo nie zabraknie talerza czy sztućców. Ja zawsze stawiam na klasykę, która jest niezawodna. Dlatego wybrałam się na zakupy do IKEA aby uzupełnić braki i wybrałam ponadczasową zastawę ARV  i sztućce w rozsądnej cenie DRAGON. Zadbałam również o oprawę stołu,  postawiłam na dwa bieżniki i podkładki, doszłam do wniosku, że takie rozwiązanie będzie po prostu bardziej funkcjonalne, jeśli coś się zabrudzi, z podkładki szybko i sprawnie to usuniemy, bez obaw o plamy na obrusie. Podkładki wybrałam w naturalnym kolorze, a bieżniki w kolorze szarości pasujące do wszystkiego. Oczywiście na stole nie może zabraknąć świec, upewnij się czy masz je w domu, jeśli nie postaw na kolor biały lub czerwony - jak te z kolekcji VINTER 2018. Zadbaj o to aby ich bezpiecznie używać, w obecności dzieci warto wyposażyć się w oświetlenie na led  jak łańcuch światełek np. STRALA.


Podpowiem Ci również jeszcze jeden ważny element, coś zielonego, to zawsze dobrze się sprawdza, ale no właśnie ze świeżym zielonym wiadomo, różnie bywa, a to się igliwie osypuje, a to musimy je kupić tuż przed Świętami, wtedy kiedy na głowie mamy masę rzeczy, dlatego postawcie na sztuczny stroik lub girlandę, raz zakupiony będzie na kilka lat. Ja wybrałam girlandę, z kilku powodów można nią ozdobić stół, okno czy zwinąć i zrobić z niej wianek. Jeden przedmiot a tyle funkcjonalności! 


Pierniczki to magiczny sposób na wspólnie spędzony czas, rozchodzący się rozkoszny zapach po całym domu, jak i dużo pyszności dla każdego członka rodziny.


Pierniczki to wypieki, które po prostu muszą się znaleźć na świątecznym stole. Warto ich zrobić więcej z kilku powodów, możesz obdarować nimi bliskich- tworząc jadalne prezenty (możesz je spakować do metalowej puszki i podarować bliskim)  możesz je wykorzystać jako dekoracje choinkowe, cały grudzień będą smaczną przekąską do kawy a podczas świąt smacznym poczęstunkiem, ale również pięknym sposobem na dekoracje stołu. 

Zawsze możesz też sięgnąć po gotowe ciasto na pierniki, a sobie zostawić już tylko pieczenie.



Sprawdzonym przepisem na pierniczki, które mogą leżakować ponad miesiąc, chętnie się z Wami podzielę. 


PRZEPIS NA PIERNICZKI:

- 450 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 330 g płynnego polskiego miodu
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka L
- dwie płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 80 g przyprawy do piernika
- 150 g masła 



W/w składniki mieszamy w misce, po połączeniu składników zagniatamy jednolite ciasto.



Ciasto wałkujemy na cienki blat grubości 2- 4 mm i wycinamy foremką pierniki, polecam foremki ze zwierzętami i reniferem, sprawdzą się idealnie jako jadalne ozdoby choinkowe. Jeśli nie lubisz dekorować pierników, bądź nie masz na to czasu, wykorzystaj foremkę już ze wzorkiem znajdziesz ją pod nazwą BAKGLAD.
Pierniczki przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy w zależności od grubości od 12 do 18 minut w temp. 170 stopni C.
Jeśli nie masz stolnicy - wystarczy gruba deska do krojenia.
Zadbaj też o dekoracyjne puszki, w których możesz przechowywać pierniki, będą potem również piękną ozdobą świątecznego stołu, ja wybrałam puszki z kolekcji VINTER 2018.  





Drugi wypiek, którego u mnie nie może zabraknąć na świątecznym stole to sernik piernikowy. Aromat i zapach obłędny.
Zawsze jak robię pierniczki, robię taki. Dlaczego? Bo spód do tego ciasta, robi się właśnie z ciasta na pierniki.
Dlatego sięgnij po formę na muffinki, wybierz taką, gdzie na raz zrobisz ich dużo, jak ta VARDAGEN, na raz otrzymasz dwanaście mini serniczków.
Spody w formie wyłóż ciastem na pierniczki.

Przepis na masę sernikową:

- 500 g sera twarogowego półtłustego
- 2 jajka rozmiar L
- 100 g cukru pudru
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 250 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym

W/w składniki zmiksuj blenderem na gładką i kremową masę. Całość wymieszaj i przełóż do formy. Silikonowe łopatki sprawdzą się najlepiej!

Pieczemy 30 do 35 minut w piekarniku w temp. 160- 170 stopniach C. Serniczki całkowicie studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.












Przygotowałam też dla Was propozycję jak w prosty i ładny sposób można zaaranżować stół na Święta.

Na wypieki warto wyposażyć się w paterę, na której będziemy mogli wyeksponować już po porcjowane ciasta czy wypieki. O nakryciu stołu wspominałam już na początku wpisu, bieżniki, podkładki, girlanda i świece to baza świątecznego stołu. Warto zadbać o ładną zastawę, sztućce i szklanki -te wybrałam ze świątecznym motywem. Są takie urocze! Pochodzą również z kolekcji VINTER 2018. Aby nikomu podczas wspólnego biesiadowania nie zabrakło nic do picia postaw na czajniczek z wkładem na herbatę. Możesz dzięki niemu przygotować pysznego grzańca. Wystarczy, że do herbaty dodasz, plastry pomarańczy, laski cynamonu, goździki, miód czy gwiazdki anyżu. Na stole warto wyeksponować również świąteczne pojemniki z piernikami. Będą praktyczne, jak i spełnią funkcję ozdoby. 
Z doświadczenia też wiem, że nie ma co przesadzać z zbytnią dekoracją stołu, dlatego ja na talerze zawsze układam po pierniczku. I to robi piękny, świąteczny efekt. Oczywiście możesz też pierniczki owinąć w papier prezentowy i przewiązać wstążką, również będzie to pięknie wyglądało.













Do dekoracji domu używam zaledwie kilku ozdób, ale takich z efektem WOW. 
Niezastąpione są gwiazdy z IKEA, w formie kloszy wiszących, możesz wybrać je w dwóch rozmiarach, większe - ja właśnie postawiłam na takie, albo mniejsze. Warto kupić do nich oświetlenie, wtedy podczas popołudniowych czy wieczornych spotkań nadadzą magicznego klimatu Świąt. Przyjemny efekt dają też łatwe do zawieszenia ozdoby papierowe jak, te trzy kule, które znajdziesz w kolekcji VINTER.

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy i magiczny czas, życzę Ci aby przyniósł Ci wiele wzruszeń, ciepłych i radosnych chwil. Magicznego czasu dla całej Twojej rodziny.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI