Naleśniki z serem i frużeliną z wiśni! To tak proste a zarazem tak pyszne danie, obiad na pomysł dla całej rodziny, za niewielkie pieniądze, a smak zaprowadzi Cię do nadmorskich kurortów. Cienkie naleśniki wypełnione masą z kremowego białego sera, oblane obficie zatopionymi w gęstym sosie wiśniami.
Danie idealne na obiad latem i uszczęśliwiające dzieciaki!
Przepis na idealne naleśniki znajdziesz na moim blogu - TUTAJ
Przepis na naleśniki:
NADZIENIE na 8- 10 naleśników
- 250 g białego tłustego twarogu
- 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 jajka
- opcjonalnie cukier ( ja nie dodaje cukru)
W/w składniki rozgnieć widelcem na gładką masę, naleśniki posmaruj i złóż na cztery, tworząc 1/4 koła. Rozgrzej patelnię, dodaj masło lub olej, ułóż cztery i smaż z każdej ze stron na złoty kolor.
FRUŻELINA Z WIŚNI:
- 4-5 szklanek wydrylowanych wiśni
- 1,5 szklanki wody
- cukier wedle uznania
- 2 płaskie łyżki kisielu wiśniowego
Wiśnie zalej wodą i zagotuj, dodaj kisiel i zagotuj. Pamiętaj, że nie robimy kisielu ale frużelinę, więc masa ma być lejąca się i troszkę gęsta.
Naleśniki polej obficie frużeliną i gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.