Tarta z owocami, bezą i kruszonką to hit każdego lata. Robimy ją w najprostszej możliwej wersji, tak aby to owoce pełniły główną rolę w cieście a nie inne składniki. To idealne połączenie słodkiego i kwaśnego, krucha i maślana kruszonka przenosi nas w smaki dzieciństwa. Idealna do kawy czy lemoniady w ciepły letni dzień.
Podstawą dobrej tarty jest kruche ciasto, im bardziej kruche i aromatyczne tym lepiej. Owoce powinny być kwaskowate, wybierz takie jak: wiśnie, maliny, jeżyny, porzeczki, agrest czy jagody. Możesz je łączyć w dowolnych kombinacjach. Kruszonka powinna być słodka i krucha.
5 zasad idealnie kruchego ciasta:
- zawsze używaj produktów prosto z lodówki im zimniejsze tym lepiej, tym ciasto będzie bardziej kruche
- wybierz masło zamiast margaryny, masło zawiera aż 82% tłuszczu mlecznego, jest bardziej aromatyczne, a ciasto smakuje o wiele, wiele lepiej
- zagniataj ciasto jak najszybciej, nie ogrzewaj go dodatkowo dłońmi
- po zagnieceniu ciasta włóż je na minimum kwadrans do lodówki
- do ciasta nie dodawaj całych jaj, a tylko żółtka, nie wiem czy wiesz, ale ciasto kruche można przygotowywać też z żółtek ugotowanych na twardo
PRZEPIS NA CIASTO KRUCHE do tarty:
przepis na 2 średnie tarty (średnia tortownica)
lub 1 bardzo dużą tortownicę
- 200 g masła
- 400 do 420 g mąki (pszenna typ 500 lub krupczatka - będzie idealna)
- 3 -4 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- opakowanie cukru waniliowego
- opcjonalnie łyżka zimnej wody
W/w składniki zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na kwadrans.
Owoce: letnie kwaśne owoce np. jeżyny, maliny, wiśnie czy porzeczka.
Na 1 szklankę owoców dodajemy 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej.
Wsad:
2,5 szklanki owoców
2,5 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3-4 łyżki cukru
Beza:
- 6 białek
- 6 łyżek cukru (opcjonalnie odejmij 2 łyżki cukru i dodaj cukier waniliowy)
- 2 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Białka ubij na sztywno z solą, dodaj cukier i ubijaj dalej. Dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaj i gotowe.
KRUSZONKA:
- 80 g masła
- 160 - 190 g mąki
- 100 g cukru
Zagnieć na kruszonkę tak aby po zagnieceniu się kruszyła.
Na wylepioną ciastem tortownicę wykładamy owoce, bezę i kruszonkę, pieczemy godzinę na zloty kolor, temp. 180 stopni C.
Grzanie dół i termoobieg.
Wystudź przez godzinę i dopiero dziel na porcje.
Tarta smakuje obłędnie lekko ciepła, wtedy owoce są jeszcze ciepłe i lekko lejące. Po wystudzeniu tak, jak na zdjęciu ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.