Tarta z rabarbarem na początek maja. Rabarbar już pojawił się na ryneczkach, choć jego smak może na razie Was lekko rozczarować, bo rabarbar, który kupiłam był taki sobie. Mało kwaśny i jakoś tak słabo przypomniał mi ten smak z dzieciństwa. Ale, jak tylko go zobaczyłam musiałam go kupić.
Z rabarbarem najbardziej uwielbiam bułeczki drożdżowe - przepis znajdziesz na takie TUTAJ- lubię również kompot rabarbarowy i wszelakie tarty. Tym razem postawiłam na połączenie rabarbaru i migdałów. Do tarty użyłam masła migdałowego i dużo rabarbaru.
PRZEPIS NA TARTĘ Z RABARBAREM SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 125 g masła z lodówki
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 - 4 łyżki zimnej wody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
W/w składniki zagniatamy w ciasto. Wysmarowaną formę do tarty wykładamy ciastem i wstawiamy do lodówki na kwadrans. W tym czasie robimy masę z migdałów.
MASA:
- 200 g masła migdałowego
- 2 jajka
- sok z 1/2 cytryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 1/4 szklanki mleka
w/w zmiksuj w blenderze
ponadto 3 laski rabarbaru
Wyjmij formę z lodówki, wylej masę z migdałów, na wierzch połóż pokrojony rabarbar, posyp cukrem pudrem.
Pieczemy godzinę w temp. 170 -180 stopni C.
Podajemy posypane cukrem pudrem lub z gałką lodów waniliowych.
Pycha ;-)
Ponieważ dostałam od Was dużo pytań jak ułożyć taki wzór dodaje zdjęcia, krok po kroku:
Wygląda obłednie :-) A gdzie można kupić masło migdałowe?
OdpowiedzUsuńbez problemu w markecie np. firmy primavika
Usuńczy można dać zwykłe masło?
OdpowiedzUsuńjaką średnicę ma forma w której robiłaś tę tartę? :)
OdpowiedzUsuń