BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ!
Sezon na rabarbar w pełni! Dlatego nie mogło u mnie zabraknąć tego przepisu. Celowo nie stylizowałam zdjęć, aby oddały one jak najbardziej realny i przepiękny wygląd tych drożdżówek.
Często słyszę od Was, że drożdżowe ciasto to trudne ciasto do zrobienia. O dziwo! To najłatwiejszy wypiek, i tak na prawdę trzeba się postarać aby bułeczki nie wyszły.
Smak i zapach domowych drożdżówek z rabarbarem jest bezcenny! Uwielbiam!
Dzisiaj też mój mały debiut, jak dobrze wiecie, w ostatnim czasie staram się nagrywać dla Was filmiki obrazujące jak przygotować różne dania czy posiłki.
Zazwyczaj publikowałam je tylko na Facebooku i Instagramie, ale nie mogłam ich dodać na bloga.
Zrobiłam mały pierwszy kroczek i filmik udostępniłam na You Tube, tak abyście mogli też na blogu oglądać takie filmiki, bo chyba nic tak nie oddaje rzeczywistego wyglądu, jak właśnie nagranie.
Gorąco Was zachęcam do obejrzenia filmiku, i oczywiście wysyłania linka dalej znajomym!
;-)))
PRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM:
składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 1/2 opakowania drożdży świeżych
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 kostki margaryny
dodatkowo mąka do podsypywania
Mąkę wsyp do miski, zrób w niej dołeczek. Drożdże wymieszaj z mlekiem i przelej do miski z mąką, wymieszaj tylko z częścią mąki. Odstaw na 20 minut.
Jajka wybij do osobnej miski, dodaj cukier i utrzyj mikserem na puszystą masę.
Do miski z mąką i rozczynem dodaj masę z jaj.
Zacznij zagniatać ciasto.
Ciasto powinno być wyrabiane ręcznie nie krócej niż 20 minut.
Dodajemy roztopioną w mikrofali margarynę i wgniatamy w ciasto.
Ciasto odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na mniejsze części i formujemy bułeczki. Cały proces jest pokazany na filmiku, dzięki czemu z łatwością zrobisz to w domu ;-)
Odstawiamy na 15 minut, aż bułeczki podrosną.
Laski rabarbaru kroimy na mniejsze kawałki i układamy na bułeczkach, posypujemy kruszonką.
PRZEPIS NA KRUSZONKĘ:
- 45 g masła
- 80 g mąki tortowej
- 50 g cukru
Zagniatamy szybko w dłoniach.
BUŁECZKI PIEKŁAM W TEMPERATURZE 170 STOPNI C, PRZEZ 35 MINUT.
Ostatnie 10 minut z termoobiegiem.
Bułeczki pieczemy na złoty kolor (pamiętaj każdy piekarnik piecze troszkę inaczej)
Pozostaw komentarz i daj znać czy takie filmiki są dla Ciebie pomocne? Czy chciałbyś/chciałabyś abym robiła je częściej?
Wasza opinia jest dla mnie bardzo ważna, robię to aby przepis był jeszcze bardziej czytelny ;-)))
Życzę Ci smacznego!
Dziękuję za odwiedziny!
Smakowicie! :-)
OdpowiedzUsuńCo to znaczy "wymieszaj tylko z częścią maki"? A kiedy reszta?
OdpowiedzUsuńPewnie pytasz o moment robienia roszczynu. Do miski wsypujesz tak jak napisałam całą mąkę, wlewasz mleko z drożdżami i nie mieszasz z całą zawartościaą maki w misce tylko z częścią na gęstą papkę i zostawiasz do wyrośnięcia. Potem wlewasz utrzepane jaja i mieszasz całość. Mam nadzieje, że teraz będzie bardziej jasno😘
UsuńAh fakt, w poście tez zrozumiałe. Musiałam sie z tym przespać 😂
Usuń😊😘
UsuńUwielbiam...mmmm..... :)))) muszę koniecznie upiec na weekend!
OdpowiedzUsuńPyszne są i idealne ciasto obejrzyj filmik na samym końcu widać jakie ciasto fajne ❤️😘
Usuńsprobuje:)
OdpowiedzUsuń