marca 23, 2018

FIT BROWNIE Z BANANAMI, OBŁĘDNIE DOBRE!


Brownie! Ostatnio moje uzależnienie, ale oczywiście w wersji FIT! Zdrowe fit brownie to deser, który idealnie zaspokoi chęć na coś słodkiego, wtedy kiedy dbasz o swoją sylwetkę. Idzie wiosna, każda z Nas chce coś tam zrzucić, coś ujędrnić poprzez ćwiczenia, liczymy kalorie, więcej się ruszamy i zdrowo jemy. To ciasto jest idealne na ten czas. Jest dość wilgotne, ale nie zbyt mokre, jest słodkie, ale bez cukru, jest w smaku czekoladowe, ale bez czekolady! No i jeszcze te banany!








PRZEPIS NA FIT BROWNIE:

- 3 jajka ekologiczne
- 2 łyżki mąki kokosowej
- łyżka mąki kukurydzianej
- łyżka karobu (zamiennie kakao o obniżonej zawartości tłuszczu)
- 3 łyżki erytrolu ( lub inny zamiennik cukru)
- 2 szczypty soli
- 1 średni bardzo dojrzały banan
- 120 ml mleka roślinnego lub bez laktozy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju rzepakowego



Żółtka, olej, mleko i połowę rozgniecionego banana wymieszaj trzepaczką.
Maki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i erytrolem. Wymieszaj z mokrymi składnikami.
Białka ubij na sztywno z solą. Delikatnie wprowadź do masy.
Ciasto wylej do małej ceramicznej formy rozmiar standardowego zeszytu do szkoły.
Ciasto pieczemy 45 minut w temp. 170 stopni C z termoobiegiem.
Po 30 minutach pieczenia na ciasto wyłóż bardzo, bardzo cienkie plastry banana i pieczemy dalej.


Ważna uwaga: kiedy na podpieczone ciasto wykładasz plastry z banana, nie wyciągamy ciasta, tylko robimy to przy otwartych drzwiach piekarnika. Uważaj aby się nie oparzyć.


Ciasto studzimy całkowicie.
Dzielimy na 6 części, jedna ma 133 kcal.  

Ciasto jest przepyszne! Polecam! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI