Owsiane babeczki z bananami i jabłkiem, to był nasz przysmak jeszcze kilka dni temu. Wyszły bardzo aromatyczne, mięciutkie i fajnie delikatnie wilgotne. Muffinki bezglutenowe możecie jeść czy to do kawki czy to na drugie śniadanie.
PRZEPIS:
- 3 jajka
- 110 g maki owsianej
- 70 g mąki kukurydzianej
- 60 g mąki ryżowej lub jaglanej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 ml oleju rzepakowego
- 65 g jogurtu
- 60 ml mleka
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 4 czubate łyżki erytrolu lub cukru
- 1/2 banana pokrojonego w kostkę
- 1/2 jabłka pokrojonego w kostkę
- łyżeczka karobu lub kakao
Olej, żółtka, jogurt, mleko i przyprawy zmiksuj blenderem na gładką masę.
Mąki wymieszaj z sodą, dodaj pokrojone owoce i masę z olejem.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, całość wymieszaj.
Napełnij foremki i piecz do suchego patyczka.
Temp. 170 stopni C, u mnie piekły się niecałe 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.