BEZOWA ROLADA KOKOSOWA to jedno z ulubionych naszych ciast, jest delikatna i lekka, jak chmurka. Delikatna i puszysta bita śmietana i słodkie brzoskwinie. Ciasto idealne na Wielkanoc.
Rolada kokosowa to ciasto, które znika ze stołu od razu!
PRZEPIS NA BEZOWĄ ROLADĘ KOKOSOWĄ
SKŁADNIKI:
- 3 jaja kurze rozmiar L
- 80 g cukru pudru
- 80 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
Białka ubij na sztywno z solą, dodaj cukier i ubij na sztywno. Dodaj skrobię i ubij masę. Dodaj wiórki i delikatnie wmieszaj w masę.
Dużą blaszkę wyłóż papierem, wyjmij masę.
Roladę pieczemy 40 minut, pierwsze 15 minut 120 stopni C, resztę czasu 150 stopni C.
Roladę wyjmij gorąco z piekarnika.
Na blacie rozłóż ściereczkę, na niej połóż arkusz papieru do pieczenia.
Na ten arkusz połóż gorącą roladę stroną bez papieru.
Teraz rolada od spodu i od góry ma papier.
Delikatnie zacznij ściągać papier z rolady na którym się piekła.
Ściągnięty papier z rolady (jeśli byś chciała zdjąć, wtedy kiedy ciasto ostygnie, będzie to niemożliwe, rolada będzie Ci się łamać- dlatego opisuję to bardzo szczegółowo) połóż ponownie na cieście. Zacznij zwijać ciepłą roladę w dwa papiery i ściereczkę.
Roladę odstaw do ostygnięcia.
MASA:
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 -3 łyżki cukru pudru
- 4 brzoskwinie w syropie
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
Żelatynę rozpuść w jak najmniejszej ilości wody.
Mocno schłodzoną śmietankę ubija na sztywno, dodawaj cienkim strumieniem żelatynę i ubijaj dalej, dodaj cukier i wymieszaj masę.
Delikatnie rozwiń roladę nałóż masę i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Roladę zroluj i owiń papierem tak jak cukierka. Wstaw na 2 godziny do lodówki.
Gotowe!
Pyszne ciasto na Wielkanoc.
Więcej przepisów na WIELKANOC ZNAJDZIESZ TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.