marca 24, 2018

BEZOWA ROLADA KOKOSOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ I BRZOSKWINIAMI!



BEZOWA ROLADA KOKOSOWA to jedno z ulubionych naszych ciast, jest delikatna i lekka, jak chmurka. Delikatna i puszysta bita śmietana i słodkie brzoskwinie. Ciasto idealne na Wielkanoc.
Rolada kokosowa to ciasto, które znika ze stołu od razu! 




PRZEPIS NA BEZOWĄ ROLADĘ KOKOSOWĄ


SKŁADNIKI:

- 3 jaja kurze rozmiar L
- 80 g cukru pudru
- 80 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli

Białka ubij na sztywno z solą, dodaj cukier i ubij na sztywno. Dodaj skrobię i ubij masę. Dodaj wiórki i delikatnie wmieszaj w masę.
Dużą blaszkę wyłóż papierem, wyjmij masę.
Roladę pieczemy 40 minut, pierwsze 15 minut 120 stopni C, resztę czasu 150 stopni C.
Roladę wyjmij gorąco z piekarnika.
Na blacie rozłóż ściereczkę, na niej połóż arkusz papieru do pieczenia. 
Na ten arkusz połóż gorącą roladę stroną bez papieru. 
Teraz rolada od spodu i od góry ma papier. 
Delikatnie zacznij ściągać papier z rolady na którym się piekła. 
Ściągnięty papier z rolady (jeśli byś chciała zdjąć, wtedy kiedy ciasto ostygnie, będzie to niemożliwe, rolada będzie Ci się łamać- dlatego opisuję to bardzo szczegółowo) połóż ponownie na cieście. Zacznij zwijać ciepłą roladę w dwa papiery i ściereczkę. 
Roladę odstaw do ostygnięcia.



MASA:

- 500 ml śmietanki 36%
- 2 -3 łyżki cukru pudru
- 4 brzoskwinie w syropie
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej


Żelatynę rozpuść w jak najmniejszej ilości wody.
Mocno schłodzoną śmietankę ubija na sztywno, dodawaj cienkim strumieniem żelatynę i ubijaj dalej, dodaj cukier i wymieszaj masę.

Delikatnie rozwiń roladę nałóż masę i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Roladę zroluj i owiń papierem tak jak cukierka. Wstaw na 2 godziny do lodówki.

Gotowe! 

Pyszne ciasto na Wielkanoc. 

Więcej przepisów na WIELKANOC ZNAJDZIESZ TUTAJ




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI