CYTRYNOWA BABKA Z LUKREM NA WIELKANOC.
Babka wielkanocna, taka co zawsze się udaje, taką co zrobi nawet ten co ma dwie lewe ręce. Och, jak ona pachnie! Cytrynowa, puszysta, lekko wilgotna i obłędnie dobra. Tą babkę robię zawsze na Wielkanoc i zawsze rozchodzi się w oka mgnieniu. Koniecznie zapisz ten przepis i zrób dzisiaj, nie pożałujesz na pewno!
PRZEPIS NA BABKĘ WIELKANOCNĄ
- 4 jajka wiejskie
- 350 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z dwóch cytryn
- skórka z dwóch cytryn niewoskowanych
- 220 ml oleju rzepakowego
- 100 ml mleka
Do wysokiego naczynia wlej olej i dodaj żółtka. Zblenduj masę blenderem - ważna jest technika, blender umieść w naczyniu i zacznij miksować nie ruszając blendera. Powstanie masa majonezowa, dodaj mleko i cukier i zmiksuj masę.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj masę majonezową, wymieszaj, dodaj sok z cytryny i skórkę z cytryny. Dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj masę.
Przelej do formy do pieczenia.
Pieczemy godzinę do godziny i 10 minut.
Temp. 170 -180 stopni C.
Grzanie dół + termoobiegiem.
LUKIER CYTRYNOWY:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
Wymieszaj na gesty lukier, polej wystudzoną babkę!
Gotowe!
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuń