Brukselka, jedni ją kochają inni nie znoszą. Ja wliczam się do tego pierwszego grona i brukselkę bardzo lubię, a lubię ją jeszcze bardziej od momentu, kiedy zaczęłam ją spożywać mocno skarmelizowaną, albo w piekarniku, albo na patelni. Tym sposobem, brukselkę zaczął jeść i mój Luby- wreszcie! Także, dzisiaj mam dla Was pomysł na obiad w kwadrans.
SKŁADNIKI:
przepis na KURCZAKA W ZIOŁACH
- 2 filety z kurczaka
- 1 łyżeczka ulubionej mieszanki ziół ( ja używam gotowej mieszanki włoskiej, do której dodaje trochę jeszcze szałwii)
- sól, piperz
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- oliwa z oliwek, masło
Filety kroimy w grubą kostkę, marynujemy w przyprawach i smażymy na połączeniu masła i oliwy.
przepis na KARMELIZOWANĄ BRUKSELKĘ
- 500 g brukselki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- garść orzechów pinii
- świeże listki mięty
Na maśle i oliwie smażymy brukselkę pod przykryciem, aby troszkę się poddusiła, przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę zwiększamy ogień, aby odparowała, dodajemy miód i karmelizujemy brukselkę, oprószamy solą i pieprzem.
Na samym końcu dodajemy usmażonego kurczaka i orzechy pinii ( możesz je też wcześniej uprażyć na suchej patelni). Całość mieszamy dodajemy listki mięty.
Gotowe! Pyszne i proste!
Wypróbuj też inne pomysły na kurczaka -TUTAJ
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuń;-)
UsuńDzisiaj robię :-) Kupiłem wszystko poza orchami pinii ale myślę, że wrazieczego moge dać trochę prażonych na patelni włoskich. Fajny przepis. Dawnonie jadłem brukselki a mam straszną ochotę :-)
OdpowiedzUsuńwłoskie też mogą być, tylko czasami bywają gorzkie więc trzeba uważać, dobrze się sprawdzą np. nerkowce lub platki migdałów. Pozdrawiam ;-) i smacznego!
Usuń