lutego 23, 2018

Śledzik na każdą okazję! Pyszne przepisy i KONKURS







Mam dla Was dzisiaj same pyszności, dwa przepyszne przepisy na dania ze śledziem w roli głównej, czyli czysta rozpusta dla mojego męża! Zresztą nie tylko On lubi śledzie i najchętniej jadłby je codziennie na kolację, ale ja również lubię zjeść dobrego śledzia w pięknej oprawie. 
Przeglądając internet natknęłam się na świetny konkurs, który organizuje firma SEKO pod hasłem "Śledzik na każdą okazję". W konkursie można wygrać bardzo atrakcyjne nagrody np. bon na wakacje o wartości pięciu tysięcy złotych czy robot planetarny, co niewątpliwie skusiło mnie do wzięcia udziału w tej akcji (TUTAJ więcej szczegółów). Postanowiłam podzielić się swoimi najlepszymi przepisami na śledzie i powalczyć o nagrody, do czego zachęcam też i Was, bo każdy może zgłosić się do konkursu!

Przepisy zgłaszamy w trzech różnych kategoriach: 
- innowacyjne danie ze śledziem
- danie obiadowe ze śledziem
- danie tradycyjne ze śledziem

No to do dzieła! W końcu przydałyby się jakieś wakacje, nieprawdaż? ;-)





Śledzie z migdałowo- oliwkowym pesto i podpiekaną bagietką z suszonymi pomidorami!












SKŁADNIKI:

- 1 x Beczka śledzi filety z suszonymi pomidorami SEKO
- 2 garście zielonych oliwek 
- 2 garście prażonych migdałów
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- bagietka pszenna na zakwasie
- suszone pomidory w oliwie
- świeży koperek i bazylia




WYKONANIE:

- filety  śledzi kroimy na porcje
- bagietkę kroimy na kromki
- siekamy suszone pomidory wraz z oliwą
- bagietki podpiekamy w piekarniku, układamy na nie posiekane pomidory i dodajemy listki bazylii
- migdały prażymy na suchej patelni, przekładamy do moździerza i rozgniatamy, dodajemy oliwki i oliwę, przyprawy, robimy pesto
- pesto nakładamy na śledzie
- możesz ułożyć danie na talerzu, tak jak kompozycja na zdjęciu



Proste i przepyszne danie, koniecznie wypróbuj przepis.











Moja druga propozycja na śledzie, to mój ulubiony pomysł na "Śledzika na każdą okazję"



Filety Śledziowe w pietruszkowej oliwie,
 z pieczonym ziemniakiem, kwaśną śmietaną i marynowaną cebulką!



To danie nie tylko pięknie wygląda i na pewno zachwyci Waszych gości, czy też członków rodziny, ale przede wszystkim wyśmienicie smakuje!
 Dobrze wiecie, że często powtarzam, że proste rzeczy są najlepsze. 
Nigdy nie należy zbyt mocno kombinować w kuchni. Jeśli to śledź w daniu ma grać pierwsze skrzypce, to dajmy mu na to szansę ;-). 
Połączenie dobrego śledzia i świeżej, domowej oliwy pietruszkowej, z pieczonym ziemniakiem, odrobiną kwaśnej śmietany, świeżych ziół takich jak: pachnotka czy pietruszka, a wszystko to podbite jeszcze smakiem kwaskowatego jabłka tworzy niesamowitą całość.
 Jestem pewna, że pokochacie to danie!








SKŁADNIKI:

- 1 x Beczka śledzi filety z olejem wiejskim SEKO
- pęczek natki pietruszki
- zioła: pachnotka lub melisa
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 czerwona cebulka
- 3- 4 ziemniaki
- 1 jabłko kwaskowate
- sok z 1/2 cytryny
- sól/ pieprz
- 1/3 szkl. oliwy z oliwek
- pumpernikiel do podania


Ziemniaki owiń folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na godzinę, piecz do miękkości.

Cebulę obieramy z łusek, kroimy na ósemki, przekładamy do miski z wrzątkiem,pozostawiamy na 10 minut.
Cebulkę odcedzamy i macerujemy w oliwie z oliwek.

Jabłko kroimy na cieniutkie plasterki i macerujemy w soku z cytryny.

Filety śledziowe kroimy na porcje.

Oliwę miksujemy z natką pietruszki i odrobiną soli.

Oliwę wykładamy na talerz, układamy porcje filetów śledziowych, ćwiartki pieczonego ziemniaka, plasterki macerowanych jabłek, zioła i marynowaną cebulkę. Dodajemy śmietanę,podajemy z pumperniklem.


Kto chętny? Polecam Wam te pyszności!


Życzę z całych sił Wam i sobie powodzenia w konkursie z marką SEKO!








1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI