lutego 25, 2018

Filety z indyka w pesto po włosku




Cały czas staram się dla Was kontynuować posty z cyklu - kwadrans w kuchni, czyli, jak zrobić obiad w 15 minut. Pomysły na szybkie obiady cieszą się Waszym uznaniem i często sięgacie po te przepisy. Dzisiaj mam dla Was indyka, indyka w formie filetów w szybkim pesto.
To pomysł na obiad dla całej rodziny, który możesz zrobić bardzo szybko na patelni, a samo mięso podać ze świeżym pieczywem. Nie ma co się oszukiwać, proste rzeczy są zawsze najsmaczniejsze i chyba zanudzę Wam tym stwierdzeniem ;-), no cóż ale tak właśnie jest!
Do przygotowania tego dania potrzebujesz kilku prostych składników, sprawdź przepis poniżej.





PRZEPIS NA INDYKA PO WŁOSKU


- 600 g filetu z indyka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki zielonych oliwek
- 1/3 szklanki orzechów pini lub migdałów łuskanych lub orzechów nerkowca, włoskich (bez skórki!)
- świeża bazylia
- pomidorki koktajlowe
- 2 - 3 łyżki miodu
- sól, pieprz
- dodatkowo kilka oliwek



Oliwki i orzechy umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę.

Mięso podziel na porcje i nasmaruj pesto. 

Na patelni na oliwie z oliwek smaż mięso z każdej ze stron, przykryj na 5 minut pokrywką aby się troszkę podparowało, dzięki czemu indyk będzie bardziej soczysty.

Zdejmij pokrywkę dodaj pomidorki, oliwki, przyprawy, bazylię i miód, całość zacznie się pomału karmelizować na złoty kolor.

Gorące mięso podajemy z odrobiną sosu z patelni i np. pieczywem, możesz też oczywiście danie serwować z kaszami czy sałatką.

Polecam! Pycha!

Sprawdź pozostałe przepisy KUCHNI WŁOSKIEJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI