lutego 04, 2018

DOMOWE PÓŁBAGIETKI Z MIODEM I ŻURAWINĄ







Pyszne i proste półbagietki, z dużą ilością miodu i żurawiny. Robię tego typu bułki dość często, zazwyczaj wtedy kiedy nie mam w domu pieczywa ;-)))


SKŁADNIKI:

- 1/2 paczki drożdży świeżych
- 400 g mąki pszennej tortowej przesianej przez sitko
- 100 g mąki pełnoziarnistej np. żytniej
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- od 1/2 do 3/4 szklanki mleka (tak aby zagnieść elastyczne ciasto)
- duża garść posiekanej żurawiny

Drożdże w kubku zalej ciepłą ( nie gorącą!) wodą, dodaj trochę mąki i odstaw na 15 minut.
Mąki wymieszaj z solą w misce, dodaj miód, rozczyn i resztę składników. Całość wyrabiamy na elastyczne, pulchne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy np. koło kaloryfera. 
Po 45 minutach, wyjmujemy ciasto, dzielimy na 4 porcje. Z każdej formujemy  pół bagietkę, nacinamy nożem i układamy na blaszce. Odstawiamy na 20 minut przed pieczeniem.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C, wraz z parą wodną, na dno wstawiamy miskę z wodą ( metalową miskę oczywiście ;-)  ).
Bagietki wstawiamy do naparowanego piekarnika, pieczemy około 25 do 30 min. 
Powinny być chrupiące z wierzchu a w środku puszyste.
Studzimy na kratce!

Smacznego ;-)





2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI