stycznia 15, 2018

TAJSKA ZUPA Z BOCZNIAKÓW, KUKURYDZY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM!

Kiedyś, ktoś mnie zapytał: jaka jest moja ulubiona potrawa? I wiecie co? Ja chyba takiej nie mam, nie mam tylko jednego ulubionego dania, jest tyle posiłków, które uwielbiam, tyle kuchni, które kocham odkrywać. Wciąż tak wiele smaków mnie zaskakuje, uczę się ciągle to nowych rzeczy, odkrywam, smakuje i co raz to bardziej gotowanie wciąga mnie. Uwielbiam jeść wtedy kiedy jestem w podróży i w ten sposób poznawać wiele smaków. Ale wiadomo, że o pewnych podróżach możemy pomarzyć, z wielu przyziemnych powodów, wtedy warto szukać tych "innych" smaków w książkach, publikacjach miejscowych w internecie, bądź nie bać się eksperymentować. Jeszcze pięć lat temu kuchnia chińska, tajska czy dalekowchodnia kojarzyła mi się tylko negatywnie, z czymś brzydko pachnącym, niezdrowym i na pewno niedobrym ;-))) Dziś mam z tego ubaw po pachy, uwielbiam tą kuchnię, przede wszystkim za prostotę, ale za to idealne połączenie smaku łagodnego z ostrym, za balans między kwaśnym a słodkim, za wyjątkowy smak imbiru, limonki, kolendry, curry i za odkrywanie setek składników, o których wcześniej nie miałam pojęcia.
Dzisiaj przepyszna zupa na boczniakach z kukurydzą i makaronem ryżowym, zrobisz ją w 15 -20 minut, a pokochasz już na zawsze ;-)

Smacznego!  




PRZEPIS NA ZUPĘ Z BOCZNIAKÓW, KUKURYDZY I CURRY PODANĄ Z MAKARONEM RYŻOWYM


SKŁADNIKI na 4 - 6 porcji


- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 1 puszka kukurydzy wraz z wodą
-1 średnia marchew
- 2 czerwone cebule lub szalotki
- pęczek natki
- dymka
- 500 g boczniaków
- 1/2 awokado
- 1 limonka
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 2 cm świeżego imbiru startego na tarce
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- kawałek czerwonej papryczki szpiczastej lub chilli
- 4 ząbki czosnku

W woku na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną w piórka cebulę, posiekany czosnek, i pokrojone w paski boczniaki.
Dodaj przyprawy suche i starty imbir podsmażaj 2 - 4 minuty.
Dodaj marchewkę startą na małych oczkach, kukurydzę wraz z wodą, mleczko kokosowe i 600 - 700 ml wody. Całość gotujemy przez 5 -6 minut. Dodaj sok wyciśnięty z 1/2 limonki, otartą skórkę z limonki. Pod koniec gotowania dodaj makaron ryżowy, gotuj 2-3 minuty.
Zupę wyłóż na talerze, dodaj kilka bardzo cieniutkich plasterków limonki, posiekaną natkę pietruszki, dymkę i kilka cieniutkich plastrów awokado. Posyp posiekaną papryczką.

Gotowe!

Polecam! Zapisz i nie zgub, będziesz wracał do tego przepisu często.




3 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI