MUFFINKI bananami, to słodycze, do których lubię wracać ;-)
Uwielbiam połączenie bananów i czekolady, zawsze dodaje jakieś orzechy lub migdały, lub masło orzechowe. Muffinki sprawdzą się idealnie jako słodkie śniadanie lub drugie śniadanie do szkoły. Są proste, smaczne i zawsze się udają.
Są bardzo puszyste delikatnie wilgotne, lekkie i nieobciążające.
Polecam!
PRZEPIS NA MUFFINKI Z BANANAMI
składniki:
- 5 jaj rozmiar M
- 380 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka kakao
- 3 banany (dojrzałe)
- 4 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 250 ml oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki sody
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu mileonego
- 2 łyżki masła orzechowego ( u mnie z nerkowców)
ponadto: 3/4 tabliczki czekolady + posiekane migdały
W wysokim naczyniu umieść olej i żółtka, zacznij blendować masę.
Istotna jest metoda, blender na sam dół, dotyka dna naczynia i miksujemy nie ruszając rączką, będzie nam się tworzyć masa w białym kolorze - to nic innego jak majonez.
Po połączeniu składników, dodaj cukier, mleko i masło orzechowe, zmiksuj całość już normalnie.
Mąkę wymieszaj z kakao i sodą.
Banany (2 sztuki!) rozgnieć widelcem, dodaj miód/ syrop klonowy.
Do miski z mąką dodaj, masę jajeczną i rozgniecione banany, przyprawy. Całość wymieszaj.
Białka jaj ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj do masy.
Wymieszaj całość, dodaj posiekaną czekoladę.
Napełnij foremki do 3/4 wysokości (ciasto intensywnie rośnie!), na wierzch każdej muffinki, kładziemy cieniutkie dwa plasterki (trzeci banan), troszkę posiekanych migdałów i kawałeczek czekolady.
Pieczemy 45 minut w temp. 160 stopni C. (moje muffinki są dość spore, jeśli robisz mniejsze skróć czas pieczenia)
Smacznego!
Polecam Wam również marchewkowe muffinki z orzechami!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.