stycznia 31, 2018

MUFFINKI Z BANANAMI, CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI!




MUFFINKI  bananami, to słodycze, do których lubię wracać ;-) 

Uwielbiam połączenie bananów i czekolady, zawsze dodaje jakieś orzechy lub migdały, lub masło orzechowe. Muffinki sprawdzą się idealnie jako słodkie śniadanie lub drugie śniadanie do szkoły. Są proste, smaczne i zawsze się udają.

Są bardzo puszyste delikatnie wilgotne, lekkie i nieobciążające. 
Polecam!









PRZEPIS NA MUFFINKI Z BANANAMI

składniki:

- 5 jaj rozmiar M
- 380 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka kakao
- 3 banany (dojrzałe)
- 4 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 250 ml oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki sody
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu mileonego
- 2 łyżki masła orzechowego ( u mnie z nerkowców)

ponadto: 3/4 tabliczki czekolady + posiekane migdały


W wysokim naczyniu umieść olej i żółtka, zacznij blendować masę. 
Istotna jest metoda, blender na sam dół, dotyka dna naczynia i miksujemy nie ruszając rączką, będzie nam się tworzyć masa w białym kolorze - to nic innego jak majonez. 
Po połączeniu składników, dodaj cukier, mleko i masło orzechowe, zmiksuj całość już normalnie.

Mąkę wymieszaj z kakao i sodą.

Banany (2 sztuki!) rozgnieć widelcem, dodaj miód/ syrop klonowy.

Do miski z mąką dodaj, masę jajeczną i rozgniecione banany, przyprawy. Całość wymieszaj.

Białka jaj ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj do masy.

Wymieszaj całość, dodaj posiekaną czekoladę.

Napełnij foremki do 3/4 wysokości (ciasto intensywnie rośnie!), na wierzch każdej muffinki, kładziemy cieniutkie dwa plasterki (trzeci banan), troszkę posiekanych migdałów i kawałeczek czekolady.

Pieczemy 45 minut w temp. 160 stopni C. (moje muffinki są dość spore, jeśli robisz mniejsze skróć czas pieczenia)



Smacznego!

Polecam Wam również marchewkowe muffinki z orzechami!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI