listopada 12, 2016

Muffiny, które zawsze się udają! Muffinki na zimę!







Muffinki najlepszy przepis


Muffiny, które zawsze się udają! Pięknie rosną, są mięciutkie, bardzo lekko wilgotne, nie zsychają się, są na bazie połączenia mąki pszennej z orkiszową, ze sporą ilością orzechów włoskich, startej marchewki i cynamonu. Można je przygotować w 15 minut, wstawić do pieca i po 20 minutach zajadać muffiny z cynamonem. Można też je polać marchewkową polewą, na którą też Wam podam przepis. Muszę Wam powiedzieć, że te muffiny są moimi ulubionymi, bo są przygotowane w dużo zdrowszej formie niż standardowo, ale też dlatego że są przepyszne, uwielbiam je piec właśnie na początku okresu zimowego. Zapach w trakcie pieczenia mnie po prostu rozczula. Pyszota!
Polecam Wam, to idealny pomysł na wspólne pieczenie z dziećmi.

Jak zrobić muffinki?




SKŁADNIKI:

- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 marchewki średnie
-3/4 szklanki orzechów włoskich (możesz też użyć innych)
- 4 jajka
- 4 łyżki miodu

Wykonanie muffinek


W wysokim naczyniu zmiksuj blenderem olej, orzechy, żółtka i cynamon. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Całość składników, wymieszaj bardzo dokładnie rózgą. Masa jest gęsta i taka ma być. Foremki do muffinek napełniamy do około 65% wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 17 do 25 minut, w zależności od wielkości foremek. Sprawdzamy czy wbity patyczek będzie suchy. Temp. 160 stopni C, grzanie dół + termoobieg. 
Po wyjęciu z pieca studzimy na kratce.



polewa marchewka (przepyszna!)

- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki śmietanki
- 1/2 marchewki startej na tarce o małych oczkach

W rondlu zagotuj masło, cukier i miód dodaj marchewkę i śmietanę  temp. pokojowej. Całość ciągle mieszamy. Masę gotujemy tak jak polewę, tj. około 12-15 minut. Masę wystudź i odczekaj około 1-2 godzin, aby zgęstniała. Polej muffiny. 
Muffinki oblane polewą powinny być zjedzone w ciągu 1 dnia.

Życzę Wam Smacznego!



2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI