stycznia 29, 2018

MAKARON SOBA Z WOŁOWINĄ I BROKUŁEM



Szybki i zdrowy obiad! Wołowina z makaronem soba, gotowanym brokułem, sosem z pieczonej dyni, z mieszanką młodych sałat, krążkami z cebuli i olejem sezamowym. Lubie takie zdrowe i kolorowe obiady, które robię w kwadrans. W zamrażalniku mam zawsze po porcjowaną upieczoną dynię, to dobry sposób na wykorzystywanie w kuchni tego warzywa cały rok. Jak upiec dynię - pisałam Wam tutaj. Polecam, zakupić kilak większych dyni, upiec i porcjami własnie zamrozić. Wygodne i ekonomiczne rozwiązanie. 
Makaron soba - z mąki gryczanej, sprawdzi się u tych z Was, którzy unikają glutenu, dobrze smakuje w połączeniu z czerwonym mięsem, u mnie smażona wołowina. Całość jest bardzo smaczna i nie obciąża żołądka. 
Polecam na obiad lub obiadokolację!



PRZEPIS NA SZYBKI OBIAD Z WOŁOWINĄ


porcje: od 2 do 4


składniki:

- 2-4 porcje wołowiny (baweta lub antrykot)
- 2- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka miąższu z upieczonej dyni
- opakowanie makaronu soba 
- 4 garście mieszanki młodych liści sałat i warzyw
- 1-2 łyżki startego pramezanu
- sok z 1/3 limonki/cytryny
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 świeży brokuł
- 5 łyżek oliwy z oliwek, 
- sól, pieprz świeżo mielony
- chilli suszone
- 2 łyżki mleka lub śmietany
- olej sezamowy do skropienia
- czerwona cebula

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Wołowinę kroimy na plastry smażymy na żeliwnej patelni, z każdej ze stron. Tak usmażone steki kroimy na cienkie kawałeczki.

Na patelni na oliwie podsmażamy czosnek, chilli, curry, dodajemy miąższ z pieczonej dyni, sok z limonki, parmezan i mleko/śmietanę. Doprawiamy solą, dodajemy makaron i całość mieszamy.

Podajemy z gorącymi kawałkami wołowiny, ugotowanego brokuła i młodymi listkami. 
Całość skrapiamy olejem sezamowym i oprószamy krążkami cebulki czerwonej.

Smacznego!



1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI