grudnia 21, 2017

Śledzie na Święta! Korzenne i przepyszne!


Śledzie na wigilię



Dzisiaj mam dla Was przepyszne śledzie, które robiłam już przedwczoraj na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, teraz się marynują już w lodówce. Wiadomo im dłużej tym lepiej, ale tak na prawdę wystarczy im 12 godzin i są idealne do jedzenia. Obawiam się tylko jednej rzeczy, że nie dotrwają do Świąt ehheeheh
  Śledzie na świątecznym stole u mnie w domu, są zawsze w bardzo wielu rożnych odsłonach, z śledziami jest trochę tak, że albo się je kocha albo nienawidzi. Mogę Wam podpowiedzieć jedno, zacznijcie eksperymentować i łączyć tą rybę z wieloma różnymi składnikami a przekonacie się, jak śledzie potrafią być pyszne!

Polecam przepis na korzenne śledzie!



SKŁADNIKI;

- 7 matiasów 
- 1 cebula (polecam dwie małe szalotki)
- 2 łyżki przyprawy do piernika dobrej jakości
- 4 szczypty pieprzu czarnego
- 3 łyżki skórki pomarańczowej (takiej jak dodajemy do sernika)
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 2 łyżki posiekanych daktyli
- 1-2 łyżki rodzynek sułtańskich
- sól do smaku
- około 3/4 szklanki oleju bądź oliwy z oliwek

Cebulę posiekaj i sparz wrzątkiem. wystudź.
Olej wymieszaj z przyprawą do piernika, dodaj pieprz, i pozostałe składniki wraz z cebulą.
Śledzie po zakupie umyj pod bieżącą wodą wstaw do miski i zalej wodą, odstaw na 6 -10 godzin. 
W zależności od tego jak mocno słone są śledzie, wodę wymień od 1 do nawet 3 razy.
Śledzie kroimy na małe porcje mieszamy z marynatą, przekładamy do szklanych słoików i marynujemy najlepiej przez noc w lodówce.

Smacznego!

Pyszota!



2 komentarze:

  1. Karolinko, masz rację- te śledzie są przepyszne :)! Dziękuję za przepis :).
    Dołączam też życzenia pięknych Świąt Bożego Narodzenia :). Radosnego świętowania :)!



    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI