Śledzie, śledzie i jeszcze raz śledzie! ;-)))
Bo na Święta śledzik musi być! Wiadomo śledzik lubi pływać, no to trzeba go zatopić ;-) A w czym? W obłędnym sosie pomidorowym! Moje ukochane śledzie w pomidorach, zawsze są na wigilijnym stole, zresztą na sylwestrowym też!
Polecam mało pracy a efekt świetny!
Śledzie w pomidorowym sosie!
SKŁADNIKI:
- 6 -7 sztuk matiasów
- 2- 3 cebule szalotki
- 1/3 szklanki rodzynek sułtańskich
- 3/4 szklanki koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki oleju
- sól, pieprz
- 1 łyżka miodu
- 1 cienki plaster imbiru
Imbir siekamy najdrobniej, jak się da - nie używaj tego w proszku.
Cebulkę siekamy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju, nie może zbrązowieć.
Dodajemy rodzynki i koncentrat pomidorowy, dodajemy 80 -100 ml wody i gotujemy sos, doprawiamy solą i pieperzem.
Sos całkowicie studzimy.
Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski z wodą i odstawiamy na 3 do 6 godzin. W zależności od ich stopnia zasolenia wodę wymieniamy od 1 do 3 razy.
Śledzie kroimy na porcje mieszamy z pomidorowym sosem, przekładamy do słoików i wstawiamy na noc do lodówki.
Gotowe!
Przepyszne!
Sprawdź wcześniejszy post z przepisem na korzenne śledzie!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń