Ostatnio robiłam paszteciki do barszczyku czerwonego na Święta. Dostałam od Was sporo rożnych zapytań o nie. Na blogu jest oczywiście post z przepisem na paszteciki nie tylko takie z mięsem ale np. z nadzieniem ze szpinaku, jeśli chcielibyście wypróbować to zaglądajcie.
Dzisiaj podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na paszteciki drożdżowo-kruche z dwoma rodzajami nadzienia.
Mięsnym z grzybami, jak i mięsnym z kapustą, te dwa nadzienia zawsze smakują domownikiem najbardziej, dlatego też w tym roku postawiłam na takie smaki!
PRZEPIS NA OKOŁO 80 DO 90 PASZTECIKÓW W ZALEŻNOŚCI OD WIELKOŚCI
PASZTECIKI DO BARSZCZYKU CZERWONEGO
CIASTO:
- 900g mąki pszennej
- 1 kostka masła
- 2 żółtka
- łyżeczka soli
- 90 g drożdży świeżych
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 szczypty cukru
Drożdże rozmieszaj w mleku, mąkę umieść w misce, zrób wgłębienie wlej mleko i wymieszaj z częścią mąki, odstaw na 25 minut.
Masło rozpuść w rondelku, powinno być letnie.
Rozczyn wymieszaj z pozostałymi składnikami i zagnieć ciasto.
Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
NADZIENIE NR 1:
- 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka (np. z rosołu)- mięso bez kości
- 250 g ugotowanej wołowiny ( np. z rosołu)
- 1 ugotowana marchewka
- 1 jajko
- 1 szklanka kapusty kiszonej
- pieprz, majeranek, sól
W/w składniki oprócz kapusty zmiksuj w blenderze, kapustę drobno posiekaj i dodaj do farszu. Dopraw.
Blat ciasta rozwałkuj na prostokąt, u dołu prostokąta wykładaj farsz zroluj odetnij nadmiar ciasta i odcinaj po kawałeczku paszteciki. Czynność powtarzamy aż skończy się ciasto i farsz.
Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem, sezamem lub czarnuszką i pieczemy przez 20 minut w temp. 180 stopni C z termoobiegiem, pieczemy na złoty kolor.
NADZIENIE NR 2
- 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka (np. z rosołu)- mięso bez kości
- 250 - 300 g ugotowanej wołowiny ( np. z rosołu)
- 1 jajko
- pieprz, majeranek, sól
- 500 g mrożonych grzybów
- 2 łyżki masła
Na maśle podsmażamy grzyby. Przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy blenderem.
Następnie postępujemy zgodnie z instrukcją wyżej napisaną.
Smacznego!
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń