CHLEB Z VERMONT na pełnoziarnistej mące ze śliwkami i cząbrem
CHLEB ORKISZOWY WEDŁUG ZMODYFIKOWANEJ RECEPTURY WG. J.HAMELMANA- CHLEBA Z VERMONT
PRZEPIS NA CHLEB Z VERMONT
PO MOJEJ MODYFIAKCJI
SKŁADNIKI:
ZACZYN:
- 140 g mąki orkiszowej typ 630
- 40 g zakwasu żytniego dokarmionego 12 godzin wcześniej
- 170 g wody
W/w składniki wymieszaj ze sobą, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin (ja nastawiam na noc zawsze)
CIASTO:
- 450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-200 g mąki orkiszowej typ 630
- 120 g mąki żytniej
- 420 g wody
- 20 g soli
- cały zaczyn
- 15 cienko pokrojonych śliwek
- listki z około 10 gałązek cząbru
W dużej misce zmieszaj mąkę żytnią z orkiszową, zaczyn i wodę, odstaw na godzinę.
Dodaj sól i wyrabiamy ciasto, przykryj folią.
Ciasto pozostaw do wyrastania przez minimum 2,5 godziny.
W tym czasie dwukrotnie je przekładamy, przykrywamy połową ciasta, drugą połowę.
Po 2,5 godzinie wyciągamy ciasto na stolnicę, składamy i wyrabiamy, dzielimy na dwie części.
Formujemy dwa bochenki.
Przekładamy do dwóch koszyczków do wyrastania chleba, wcześniej oprószonych mąką.
Jeśli nie masz koszyczka to użyj tak jak ja durszlaka, ułóż na nim ściereczkę i posyp mąką. Włóż ciasto i niech wyrasta.
Proces ten powinien trwać minimum 2,5 godziny.
W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 240 stopni C.
Na blaszce ułóż papier do pieczenia i przełóż wyrośnięte chleby, natnij je szybkim ruchem, bądź użyj do tego ostrych nożyczek.
Chleb pieczemy 40 minut.
Pilnuj aby chleb się nie spiekł zbyt mocno, każdy piekarnik przy tak wysokich temperaturach zachowuje się inaczej ;-)
Chleb studzimy całkowicie na kratce.
Dopiero jak wystygnie możemy kroić.
Zapewniam Was jest wart każdej minuty przygotowywania.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńA skąd wziąć zakwas żytni. Chętnie bym upiekła taki chleb
OdpowiedzUsuńzakwas żytni musisz przygotować sama, w tym poście ( link poniżej) znajdziesz informcje, jak go zrobić
Usuńhttps://smykwkuchni.blogspot.com/2016/02/chleb-na-zakwasie-pszenno-zytni-z.html