września 13, 2017

JESIENNA SAŁATKA Z SOCZEWICĄ I KOMOSĄ RYŻOWĄ


JESIENNA SAŁATKA Z SOCZEWICĄ I KOMOSĄ RYŻOWĄ!

Aromatyczna, treściwa, pachnąca mieloną kolendrą, sezamem, lekko słodka i po prostu pyszna sałatka jesienna. Sałatka, która sprawdzi się w roli dania głównego na obiad, do pudełeczka do pracy czy szkoły, czy też na niejedną domówkę ze znajomymi. Jest bardzo aromatyczna, głównym źródłem białka w tym posiłku jest brązowa soczewica, która w połączeniu z pieczonymi marchewkami, prażonymi migdałami i kremowym awokado smakuje wybornie, całość wieńczy pyszny sos na bazie trzech olejów i soku z cytryny. Zrób koniecznie! 




PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z SOCZEWICĄ


SKŁADNIKI:

- 1/2 dojrzałego awokado
- 1 ogórek zielony
- 2 garście rukoli
- 100 g suchej komosy ryżowej
- 4 łyżki migdałów blanszowanych
- 4 marchewki
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżki miodu
- szczypta cynamonu
- 15 daktyli bez pestek
- 1 puszka soczewicy brązowej
- 3 łyżki sezamu
- 4 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- sól do smaku

Marchewki obierz, przekrój na pół ułóż na blaszce, posyp kolendrą, cynamonem polej miodem i odrobiną oliwy z oliwek. Pieczemy w piekarniku, temp. 200 stopni C, czas 20-25 minut, na złoty kolor.
Komosę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Umyj rukolę i osusz.
Awokado i ogórka kroimy na równe części.
Daktyle kroimy na pół.
Migdały zrumień na suchej patelni.
Z olejów i soku z cytryny, robimy dresing, dodajemy sól do smaku i ziarna sezamu.
Wystudzoną komosę wymieszaj z pokrojonymi i upieczonymi marchewkami, dodaj pozostałe składniki i sos. Całość wymieszaj.





Gotowe!
Smacznego!

Podoba Ci się przepis? Udostępnij na swoim Facebooku!

Miłego dnia!

1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI