JESIENNA SAŁATKA Z SOCZEWICĄ I KOMOSĄ RYŻOWĄ!
Aromatyczna, treściwa, pachnąca mieloną kolendrą, sezamem, lekko słodka i po prostu pyszna sałatka jesienna. Sałatka, która sprawdzi się w roli dania głównego na obiad, do pudełeczka do pracy czy szkoły, czy też na niejedną domówkę ze znajomymi. Jest bardzo aromatyczna, głównym źródłem białka w tym posiłku jest brązowa soczewica, która w połączeniu z pieczonymi marchewkami, prażonymi migdałami i kremowym awokado smakuje wybornie, całość wieńczy pyszny sos na bazie trzech olejów i soku z cytryny. Zrób koniecznie!
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z SOCZEWICĄ
SKŁADNIKI:
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1 ogórek zielony
- 2 garście rukoli
- 100 g suchej komosy ryżowej
- 4 łyżki migdałów blanszowanych
- 4 marchewki
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżki miodu
- szczypta cynamonu
- 15 daktyli bez pestek
- 1 puszka soczewicy brązowej
- 3 łyżki sezamu
- 4 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- sól do smaku
Marchewki obierz, przekrój na pół ułóż na blaszce, posyp kolendrą, cynamonem polej miodem i odrobiną oliwy z oliwek. Pieczemy w piekarniku, temp. 200 stopni C, czas 20-25 minut, na złoty kolor.
Komosę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Umyj rukolę i osusz.
Awokado i ogórka kroimy na równe części.
Daktyle kroimy na pół.
Migdały zrumień na suchej patelni.
Z olejów i soku z cytryny, robimy dresing, dodajemy sól do smaku i ziarna sezamu.
Wystudzoną komosę wymieszaj z pokrojonymi i upieczonymi marchewkami, dodaj pozostałe składniki i sos. Całość wymieszaj.
Gotowe!
Smacznego!
Podoba Ci się przepis? Udostępnij na swoim Facebooku!
Miłego dnia!
Pychotka! ;-)
OdpowiedzUsuń