września 14, 2017

Kardamonowe ciasto ze śliwkami i kruszonką z migdałów i kokosa.


Ciasto ze śliwkami, kardamonem i migdałami!



Znajdź pretekst żeby upiec to ciasto! Koniecznie! Uwielbiam połączenie ciasta ucieranego i śliwek, mam wrażenie, że to najlepsze połączenie dla tych owoców. Ciasto jest bardzo puszyste, pachnie obłędnie dzięki użyciu przypraw takich jak: cynamon i kardamon. Świetną i zdrową kruszonkę stanowią posiekane migdały i chipsy z kokosa. Ciasto ucierane zrobicie maksymalnie w 15 minut, w końcu ma być prosto i szybko. Polecam nie czekać do weekendu!



PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI I KARDAMONEM

forma: duża tortownica

SKŁADNIKI:


- 200 ml oleju rzepakowego
- 130 g cukru pudru
- 4 duże jajka 
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
-100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 4 duże łyżki jogurtu greckiego
- łyżka mleka
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kardamonu
- 1/4 szklanki posiekanych migdałów
- 1/4 szklanki chipsów kokosowych lub wiórków kokosowych
- 2 łyżki startej czekolady gorzkiej
- 5 dużych śliwek


Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
Oddziel białka od żółtek.
W wysokim naczyniu umieść olej, żółtka, jogurt, mleko, przyprawy i połowę cukru pudru, zmiksuj blenderem.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli dodaj resztę cukru.
Do miski z mąką dodaj masę z olejem, wymieszaj dokładnie, dodaj startą czekoladę i pianę z białek. Wymieszaj ciasto delikatnie, aby napowietrzyć pianą ciasto.
Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu poukładaj pokroje na plasterki śliwki, posyp posiekanymi migdałami i chipsami z kokosa.


Rada: Nie dodawaj więcej śliwek, tylko tak aby plasterki przykryły powierzchnię ciasta.

Ciasto pieczemy na środku piekarnika, temp. 180 stopni C, czas 1 godzina (do suchego patyczka), ja wydłużyłam czas o 7 minut.
Sposób pieczenia: Pierwsze 10 minut dół + termoobieg, pozostałe 45 minut: dół piekarnika i ostatnie 5 minut uruchom termoobieg (dzięki temu fajnie przyrumieni się kokos)








Ciasto możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem! 


Pyszne!

Koniecznie udostępnij przepis z linkiem do bloga na swoim Facebooku i podziel się ze znajomymi!


4 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI