WYPIEKACZ DO CHLEBA PANASONIC SD-ZB2512
Wypiekanie chleba samemu w domu, jak się okazuje wcale nie musi być trudne i skomplikowane. Wystarczy dobry sprzęt i 5 minut na wsypanie składników do komór i tyle!
Urządzenie za nas wyrobi ciasto i upiecze. Wypiekacz do chleba Panasonic, posiada aż 18 różnych programów do wypieku chleba, oraz programy dodatkowe.
Model SD-ZB2512 wyposażono w 33 różne tryby pieczenia i wyrabiania ciasta, w tym nową funkcję wypiekania chleba wiejskiego na zakwasie obejmującą długi proces fermentacji. Tryb ten pozwala uzyskać pyszny, lekko kwaśny smak przy zastosowaniu naturalnych składników. Domowy chleb można teraz piec także z dodatkiem dowolnych składników, takich jak ser, zioła lub warzywa. Przygotowując nieco słodsze ciasto, można uzyskać lekkie i puszyste bułki.
W modelu SD-ZB2512 znalazły się również standardowe ustawienia, np. odpowiednie do pieczenia chleba białego, żytniego, francuskiego czy ciasta na pizzę.
W modelu SD-ZB2512 znalazły się również standardowe ustawienia, np. odpowiednie do pieczenia chleba białego, żytniego, francuskiego czy ciasta na pizzę.
W wypiekaczu zastosowano technologię wyrabiania ciasta, która umożliwia równomierne rozprowadzenie składników i uzyskanie idealnych efektów pracy. Oprócz tego wypiekacz wyposażono w dozownik drożdży, a także wyjmowany dozownik owoców i orzechów, który można myć. Dzięki tym dwóm elementom składniki są dodawane w najlepszym momencie pieczenia.
Model SD-ZB2512 z elementami ze stali nierdzewnej wyposażono w czujnik mierzący temperaturę otoczenia podczas pieczenia. Na tej podstawie program jest modyfikowany, co pozwala uzyskać bardziej spójne wyniki mimo różnic w temperaturze zewnętrznej.
PROGRAMY WYPIEKACZA:
PIECZYWO:
1. Podstawowe
2. Podstawowe błyskawiczne
3. Podstawowe z bakaliami
4. Nadziewane
5. Pełnoziarniste
6. Pełnoziarniste błyskawiczne
7. Pełnoziarniste z bakaliami
8. Żytnie
9. Francuskie
10. Na zakwasie
11. Włoskie
12. Kanapkowe
13. Brioche
14. Bezglutenowe
15. Specjalne
16. Specjalne z bakaliami
17. Sodowe
18. Sam wypiek
CIASTO:
19. Podstawowe
20. Podstawowe z bakaliami
21. Nadziewane
22. Pełnoziarniste
23. Pełnoziarniste z bakaliami
24. Żytnie
25. Francuskie
26. Na zakwasie
27. Zakwas
28. Pizza
29. Brioche
30. Specjalne
31. Specjalne z bakaliami
32. Dżem
33. Kompot
Na urządzeniu można ustawić trzy wielkości chleba: XL, L, M
Stopień wypieku skórki: mocno wypieczony, średni bądź delikatny
Posiada dozownik do suchych drożdży, jak i pojemnik na bakalie.
W zestawie znajdują się dwie łyżeczki, jak i dwa pojemniki z miarkami.
SD-ZB2512 — specyfikacja:
• Różne wielkości bochenków (XL, X, M)
• Kolor skórki (jasna, średnia, ciemna)
• Dozownik drożdży
• Dozownik bakalii (150 g)
• Regulator czasowy (do 13 godzin)
• Czujnik temperatury
• Foremka do pieczenia z powłoką PTFE, ostrze do wyrabiania ciasta
• Kolor obudowy (stal nierdzewna i czarny)
• Wymiary (mm) szer. x wys. x głęb. (256 x 382 x 389)
• Zużycie energii (maks. 550 W)• Akcesoria — miarka (310 m
Postanowiłam przygotować chleb pełnoziarnisty błyskawiczny, program nr 6, rozmiar XL.
PRZEPIS NA CHLEB PEŁNOZIARNISTY Z WYPIEKACZA PANASONIC
PRZEPIS:
- 300g mąki orkiszowej pełne ziarno
- 100g mąki pszennej
- 7g suchych drożdży
- 250 ml wody
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka otrąb pszennych
Drożdże umieszczamy w pojemniku na drożdże, pozostałe składniki w dużej misie wypiekacza.
Nastawiamy program nr 6.
I to wszystko! Całą robotę za Nas robi wypiekacz Panasonic!
Chyba nie ma nic lepszego jak świeży domowy chleb!
Polecam Wam wypiekacz do chleba Panasonic!
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńczy moze mi pani powiedziec jak to wyglada z chlebem na zakwasie , ten program jaki ma czas wyrastania itp, wiadomo na zakwasie roznie rosnie wiec mozna sobie oddzielnie programy ustawic -dobrac czas??
OdpowiedzUsuńNo wlasnie tez z tym mam problem. Dostalem w prezencie taki wypiekacz ale do tej pory pieklem w zwyklym piekarniku wylacznie chleb zytni na zakwasie (bez drozdzy). W instrukcji obslugi nie ma nic ani o pieczeniu chleba zytniego (program 8 jest pominiety w opisie przepisów). W instrukcji nie ma tez słowa o własnym wyrabianiu chleba ani o "tylko" wypieku. Funkcje te widnieja w numeracji ale w instrukcji nic o nich nie ma, są pominięte.
Usuńjesli chciałbyś upiec chleb na zakwasie żytnim to zależy jaki chleb i jaki przepis oczywiście, taki prawdziwy chleb na zakwasie to tylko piekarnik i temp. 240 stopni z parą wodną. Ale jeżeli mówimy o chlebie na zakwasie takim nazwijmy to w foremkach- keksówkach, to po prostu w misie wypiekacza wyrasta chleb i nastawiasz potem sam wypiek, nie ma można przesadzić z zbyt dużą hydratacją ciasta, bo sam wypiek to jest godzina z czego pamiętam.
UsuńCzy za pomocą tego wypiekacza jesteśmy w stanie upiec bułeczki?
OdpowiedzUsuńtylko takie do odrywania, ponieważ piecze się w misie
UsuńCzy za pomocą tego wypiekacza można przygotować bułeczki?
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńJa na szczęście mam dużo miejsca, dlatego zdecydowałem się na piec do chleba opalany drewnem. Żaden opiekacz nie da takiego efektu smakowego.
OdpowiedzUsuń