CHŁODNIK Z BURACZKAMI!
IDEALNY PRZEPIS NA OBIAD NA UPALNY DZIEŃ!
Muszę się Wam przyznać, że nie lubiłam chłodników, jeśli jeszcze miesiąc temu spytalibyście mnie o przepis na chłodnik, powiedziałam, że to nie moja bajka. Próbowałam kilku różnych chłodników, i żaden mi nie smakował, niestety. Nie było to danie, które chciałabym ponownie odtworzyć i zjeść ze smakiem. Tak ciągle gdzieś powracałam myślami do chłodnika, i w końcu postanowiłam zrobić chłodnik, taki jak czuję, taki mój.
I od wczoraj mogę Wam powiedzieć jestem miłośnikiem "różowej zimnej zupy"! Chłodnik z buraczkami jest boski, cały sukces to aby tam gdzie nie trzeba, zbyt mocno nie kombinować. Bo, jak próbujemy zbyt mocno kombinować, dodajemy zbyt dużo składników, to wychodzi totalna klapa.
A tą zupę mogłabym jeść codziennie, jest pyszna, kremowa, ma obłędny kolor i po prostu chce się ją jeść!
Tylko spójrzcie na ten kolor!
PRZEPIS NA CHŁODNIK BURACZKOWY:
- 3 duże, ugotowane młode buraczki
- 250 ml śmietany 12%
- 150 ml śmietany powyżej 18%
- 1 duży ząbek czosnku (czosnek latem jest intensywny, dodaj najpierw pół ząbka, sprawdź smak i dopiero dodawaj resztę ilości)
- 1/6 cebuli czerwonej
- 1 dymka ze szczypiorem
- młode liście szczawiu czerwonego (może też być młoda botwinka)
- 1-2 rzodkiewki
- sól, pieprz
- sok z cytryny (do smaku, ja zużyłam 1/2 cytryny)
WYKONANIE:
- Do misy blendera włóż buraczki, śmietanę, cebulę, czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny, całość zmiksuj na bardzo gładki krem. Spróbuj i dopraw, ale nie dosalaj. Wstaw do lodówki na godzinę. Wyjmij i spróbuj, smaki się przegryzły, i może się okazać, że dodatek soli byłby zbyteczny. Chłodnik powinien mieć wyczuwalną nutę cytrusową.
Chłodnik przelej do miseczek, na wierzch dodaj posiekaną dymkę, rzodkiewkę i szczypior do zaostrzenia smaku. Udekoruj botwinką i kawałkami pokrojonego w kosteczkę buraczka.
Gotowe!
SMACZNEGO!
JEST PRZEPYSZNIE!
Ach te kolory,cudne! nie przepadam za chłodnikami,ale ten kolor jednak kusi ogromnie:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń