maja 26, 2017

Trzy sałatki na brunch do pracy czy uczelni! Zdrowo i Fit!



Mam dla Was pyszne trzy pomysły na zdrowy brunch do pracy czy uczelni. Trzy wiosenne, pełne witamin i minerałów propozycje na odżywcze sałatki podane z pysznym w pełni naturalnym Chlebem Czystoziarnistym. Sałatki są lekkie w formie, jak zawsze zadbałam o to, aby były proste w wykonaniu, smaczne, chrupiące i kolorowe. Jestem fanem sezonowości w kuchni i w tych daniach stawiam, na świeże składniki, które oferuje nam wiosna. Dobrze też wiecie, że uwielbiam dobrej jakości pieczywo, sama wielokrotnie wypiekam chleb w domu, jednak kiedy za oknem co raz cieplej, nie mam ochoty na pieczenie chleba w domu i nagrzewanie mieszkania, dlatego szukam dobrych produktów w sklepach. 
Chleb Czystoziarnisty dostępny w Piekarni Otrębusy, mogę Wam polecić, nie tylko ze względu na pyszny smak, ale przede wszystkim za jego skład. Produkt wypiekany jest z dużej ilości różnych ziaren: słonecznika, nasion lnu, pestek dyni, sezamu, ziaren żyta, orkiszu, płatków owsianych i sojowych, miódu, amarantusa, siemienia lnianego, ostropestu, i ziół. 
Jest produkowany z naturalnych składników bez drożdży, posiada wysoką zawartość białka i błonnika. Jest dobrym źródłem cynku, magnezu, żelaza i witamin z grupy B. Chleb jest produkowany bez barwników i konserwantów. I posiada jeszcze jedną ważną dla mnie cechę, jest po prostu bardzo smaczny!

Więcej informacji o produkcie znajdziecie na: http://www.ak.otrebusy.pl/

Warto skorzystać z promocji bo od 23 maja do 06 czerwca br. chleb jest w cenie promocyjnej - 6,90zł 


Przejdźmy do moich propozycji na lunch. Na początek najprostsza z nich sałatka z pomidorami i mozzarellą podana ze świeżymi szparagami.


PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z POMIDORAMI MALINOWYMI


POTRZEBUJEMY:

- 1 duży pomidor malinowy
- 1/2 kuli sera mozzarella
- 3 świeże szparagi
- 1 kromkę Chleba Czystoziarnistego - Piekarnia Otrębusy
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek wysokiej jakości
- sól morska

Pomidory kroimy na cieniutkie plasterki i układamy na talerzu w formie koła. Ser mozzarella, pokrojony w małe plasterki na środku talerzyka. Całość posypujemy pokrojonymi cieniutko szparagami. Skrapiamy oliwą (jeśli nie jesteś na diecie, użyj 3 łyżek oliwy z oliwek), oprószamy solą. Sałatka smakuje najlepiej lekko schłodzona. Podajemy z Chlebem Czystoziarnistym.




SAŁATKA LIBAŃSKA Z CIECIORKĄ, GRANATAMI I MIĘTĄ!

Ta sałatka to czysta eksplozja świeżości i smaku, taki powiew świeżości. Bardzo lubię takie połączenia smaków, duża ilość świeżych ziół, granaty i lekki ogórek. Idealna propozycja na wiosenny brunch.

POTRZEBUJEMY:

-  1 średni ogórek zielony
- 1/2 małego granatu
- 4 łyżki ugotowanej cieciorki
- po 15 listków świeżej mięty, pietruszki i kolendry
- oliwa z oliwek (wedle uznania)
- łyżeczka soku z cytryny
- sól himalajska
- 1-2 kromki Chleba Czystoziarnistego

Ogórka za pomocą maszynki kroimy na spaghetti, wykładamy na talerz, dodajemy cieciorkę, ziarenka z granatu, zioła (możesz je posiekać i wymiesza z oliwą tworząc dressing, bądź posypać nimi sałatkę), oliwę z oliwek i sok z cytryny. Sałatkę podajemy z kromką Chleba Czystoziarnistego. 




SAŁATKA Z FALAFELEM, IMBIREM I NOWALIJKAMI

Sałatka, która sprawdzi się w roli zdrowej propozycji na obiad czy też kolację. Ma bardzo ciekawy smak, poprzez dodatek do niej falafela, dużej ilości świeżych ziół i warzyw.  Jest dobrym źródłem białka i witamin w naszej diecie.

POTRZEBUJEMY:

FALAFEL:

- 1 szklanka ugotowanej cieciorki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki siedmiu przypraw arabskich
- sól
- 2-3 łyżki ziaren sezamu
-olej rzepakowy do smażenia

Cieciorkę zmiksuj w blenderze na gładką masę, dodaj czosnek  przyprawy. Formuj w dłoniach małe kulki, które następnie spłaszczaj, obtaczaj w ziarnach sezamu i smaż na oleju rzepakowym na złoty kolor.

Do sałatki wykorzystaj 3-4 sztuki. Z pozostałej ilości możesz zrobić świetne kanapki, między dwie kromki chleba włóż liść sałaty dwie kulki falafela, plaster świeżego ogórka, kilka listków mięty i powstanie cudna kanapka na lunch czy kolację!

SAŁATKA:

- garść mieszanki sałat
- 3 kulki falafela
- 10 cieniutkich plasterków ogórka zielonego
- 10 cieniutkich plasterków rzodkiewki
- 5 cieniutkich plasterków marynowanej marchewki
- kilka pasków marynowanej papryki czerwonej
- 5-6 oliwek greckich
- świeże zioła: kolendra, pietruszka i melisa
- kilka płatów różowego, marynowanego imbiru 
- 1-2 kromki Chleba Czystoziarnistego
- na dressing: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, miód, sól morska

Wszystkie składniki, układamy na talerzu, na samym wierzchu prezentujemy falafele, polewamy dresingiem, podajemy z Chlebem Czystoziarnistym.






Życzę Wam smacznego!

Cudownego dnia Kochani!

A wszystkim mamom, pięknych i niezapomnianych momentów dzisiaj!


1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI