CIASTO Z RABARBAREM
Sezon na rabarbar wciąż trwa! Ciasto z rabarbarem to jedno z tych ciast, na które czekamy całą zimę. Kiedy rabarbar pojawia się na stole wiadomo, że już lada moment będzie znowu lato. Dla mnie rabarbar to przede wszystkim smak dzieciństwa, pamiętam, jak siedziałam na podwórku, na ławce z babią i rodzeństwem, babcia trzymała duży metalowy, emaliowany kubek wypełniony cukrem, a każde z nas co chwilę maczało w nim gałązkę rabarbaru. Im kwaśniejszy tym lepszy! Pamiętam też świetne ciasto drożdżowe z rabarbarem i dużą ilością kruszonki, przepisem na które się już z Wami na blogu dzieliłam. Dzisiaj mój autorski przepis na pyszne, mocno aromatyczne ciasto z rabarbarem, z kardamonem, cynamonem, skórką pomarańczową, karmelem i kakao. Ciasto jest przepyszne, bardzo puszyste, ma przepiękny zapach, a dzięki połączeniu tych aromatów ciasto ma niebanalny smak. Koniecznie spróbujcie!
PRZEPIS NA CIASTO:
SKŁADNIKI:
- 220g masła lub margaryny
- 5 jaj wiejskich
- 120 g cukru pudru
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu
- 150 ml konfitury śliwkowej lub dyniowo-cynamonowej
- 350 g mąki pszennej typ 480
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka proszku budyniowego o smaku czekoladowym
- 6 cukierków karmelowych (typu krówka)
- 2 laski rabarbaru
dodatkowo 15 g masła do wysmarowania blaszki- duża tortownica
WYKONANIE:
- masło o temperaturze pokojowej ucieramy mikserem aż mocno zbieleje, dodajemy cukier puder i dalej ubijamy
- żółtka oddziel od białek
- do masy z masłem dodaj proszek budyniowy i ucieraj, dodawaj po jednym żółtku, ciągle ucierając
- do mąki dodaj sodę, przyprawy i proszek do pieczenia
- dodaj do masy maślanej i ucieraj, dodaj konfiturę i śmietanę, ciągle ucieraj
- białka ubij na sztywno i delikatnie wprowadź je do masy maślanej
- do wysmarowanej tortownicy przelej połowę ciasta, poukładaj pokrojone na mniejsze kawałki cukierki karmelowe, wylej resztę ciasta, na sam wierzch poukładaj cienkie kawałki rabarbaru (pamiętaj aby rabarbar pokroić cienko, jeśli położysz zbyt duże i ciężkie kawałki, ciastu będzie ciężko urosnąć)
- ciasto pieczemy godzinę i 10 min w temp. 170 stopni C, do suchego patyczka
Ciasto po upieczeniu studzimy całkowicie. Wyjmujemy z tortownicy i wykładamy na paterę.
Możecie dodatkowo ciasto oprószyć cukrem pudrem. Ciasto smakuje najlepiej z filiżanką dobrej kawy ;-)
dzbanek do kawy. Zastawa ma piękny wzór przypominający koronkę i wydaje mi się, że jest ponadczasowa. Biała zawsze będzie dobrze prezentowała się na stole ;-)
Polecam Wam ten przepis i to ciacho, bardzo proste i szybkie w wykonaniu, idealne na rodzinne spotkanie, bądź deser, czy podwieczorek.
Życzę Wam smacznego!
Pięknego dnia Kochani!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńCoś cudownego. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.com/