maja 30, 2017

Jak zrobić stek wołowy w domu lub na grillu?


Jak zrobić prawidłowo stek wołowy w domu lub na grillu?

Sezon grillowy rozpoczął się chyba już na dobre, pogoda dopisuje do spędzania czasu i jedzenia posiłków na zewnątrz. W każdym wolnym czasie, próbujemy w gronie najbliższych czy to znajomych, troszkę pogotować na żywym ogniu. Ale nie każdy też ma taką możliwość, nie każdy mieszka w domu z ogrodem, gdzie może pogrillować, dlatego dzisiaj chciałam Wam pokazać jak prawidłowo przygotować stek z wołowiny w domu, według tych samych zasad możecie go przygotować na grillu. Rzecz z pozoru prosta, pewnie nie jednemu z Nas przyniosła nie lada wyzwanie. Cała sztuka polega na tym, aby mięso było mięciutkie, nie gumowate, nie żylaste i nie twarde! Zatem jak postępować z wołowiną? Jaką kupić?
Zdradzę Wam wszystkie sekrety ;-)



Pierwsza najważniejsza rzecz to oczywiście wybór mięsa. Mięso na steki powinno charakteryzować się marmurkowatą strukturą mięsa. Powinno posiadać ładne niezbyt duże przerosty tłuszczu, który to podczas smażenia będzie się wytapiał, nadając smak potrawie. Pamiętajcie, że to tłuszcz jest nośnikiem smaku i aromatu. Jeśli kupicie mięso zbyt chude, będzie najprawdopodobniej po ugrillowaniu, zbyt suche, jeśli kupicie za tłuste, przerosty nie wytopią się należycie i będą zbyt mocno wyczuwalne. 

Jaki rodzaj mięsa wołowego najlepiej wybrać? 

Przede wszystkim kup mięso u sprawdzonego sprzedawcy. Jak dla mnie steki najlepsze są z antrykotu wołowego. Jeśli właśnie rozpoczynasz przygodę z przygotowywaniem steków, to sięgnij po to mięso. Ja zazwyczaj kupuje duży kawałek antrykotu - około 800g- z kością, kość odcinam i mięso grilluje. 
Pyszne steki również zrobisz z polędwicy wołowej.


Zasada robienia steku wołowego


Mięso wołowe przed smażeniem musi mieć temperaturę zbliżoną do temperatury otoczenia. Nie smażymy mięsa prosto z lodówki!
Sztuka mięsa wołowego powinna być dość spora nie mniej niż 500- 600g i grubości około 4-5 cm.
Mięsa najlepiej przed smażeniem nie przyprawiać, ewentualnie zastosować tylko świeżo zmielony pieprz. Nigdy nie solimy mięsa wołowego na steki przed smażeniem.
Mięso układamy na ciepłej patelni, dzięki czemu zamkniemy strukturę mięsa, poprzez ścięcie się białka mięsa; sok, smak i aromat mięsa pozostaną w środku steku. 
Steku nie obracamy na patelni kilka razy, smażymy jedną stronę potem drugą. Inaczej będziesz jadł tzw. zelówkę- twarde i niesmaczne mięso.
Mięso smażymy do pożądanego przez nas stopnia wysmażenia, ja lubię, jak mięsko, jest w środku różowe (medium) około 4-5 minut z każdej ze stron (musisz uwzględnić grubość steku). Jeśli lubisz krwiste (rare) steki, to proces smażenia każdej strony, będzie krótszy.

Mięso odwracamy na drugą stronę i również smażymy. Jeśli zobaczysz, że na górze mięsa pojawia się sok czy krew nie panikuj wszytko jest ok. 
Mięso po takim samym czasie smażenia z każdej strony, zdejmij z grilla lub patelni i odstaw. Mięso wołowe musi odpocząć i wchłonąć soki. Ja zazwyczaj mięso odkładam na około 8 -10 minut.




Po tym czasie ponownie mięso kładziemy na krótką chwilę na patelnię czy grilla, tak aby nabrało pożądanej temperatury, ja układam na 30 sekund po każdej ze stron. I wykładam na talerze.
Dopiero teraz stek jest gotowy. 
Zobaczcie na zdjęciu jak bardzo soczysty jest ten stek, nie ma mowy o tym, że mięso jest przesuszone czy twarde! 

Pamiętaj im dłużej będziesz wysmażał stek, tym będzie on bardziej twardy!

Dopiero po usmażeniu solimy mięso i podajemy z salsą czy ulubionymi dodatkami, u nas jest to zawsze lekka sałatka.



szybka sałatka :

- 2 garście sałat
- kilka krążków cebuli
-  1 pomidor
- 1/2 ogórka
- 1 plaster świeżego ananasa
- salsa: 1 łyżeczka miodu, 3 łyżki oliwy, troszeczkę chili, sok z limonki, zioła, 1-2 łyżki wody, sól


Gotowe!

Mama nadzieję, że od dzisiaj robienie steku wołowego będzie samą przyjemnością!

W końcu sezon grillowy trzeba umilić sobie czymś pysznym!

Smacznego i pięknego dnia!





1 komentarz:

  1. Ciekawe, rzeczowe porady. Trochę steków już usmażyłem ale dalej nie uważam się za eksperta w tej dziedzinie. Z pozoru usmażenie steku niby banalna czynność ale jest wiele zmiennych wpływających na ostateczny smak. Wzorem są dla mnie steki z http://roadamerican.pl/, na prawdę robią kawał dobrej roboty.

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI