SZASZŁYKI NA GRILLA W DOMU!
DOMOWY OBIAD DLA CAŁEJ RODZINY!
Dzisiaj dzielę się z Wami pomysłem na przepyszne szaszłyki, które możecie zrobić na grillu, bądź na płycie grillowej w domu. Szaszłyki są bardzo soczyste, mięso mięciutkie i obłędnie smaczne!
Podane z kolorową, chrupiącą i zdrową sałatką i kaszą pęczak z zielonym sosem.
Danie jest bardzo proste i jest świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny, bądź na spotkanie ze znajomymi.
PRZEPIS NA SZASZŁYKI NA GRILLA
- 1- 1,5 kg mięsa od żeberek tzw. trójkątów (kroimy w dużą kostkę)
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 1 łyżka miodu
- kilka gałązek rozmarynu
- marynowany w oleju czosnek
- mieszanka przypraw do mięsa na grilla
- składniki wymieszaj w misce, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2-3 godziny
Ponadto:
- cukinia
cukinię kroimy na talarki, nadziewamy na szpadki, na przemiennie z mięsem
Szaszłyki grillujemy na gorącej płycie.
SAŁATKA DO DAŃ NA GRILLU:
- garść jarmużu
- 1/2 ogórka zielonego
- 1 czerwona papryka
dressing: garść rukoli, oliwa z oliwek, garść orzechów laskowych bądź włoskich, sól, całość miksujemy blenderem z 50 ml wody
Dressingiem polej sałatkę
KASZA PĘCZAK:
Kaszę wypłukaj pod bieżącą wodą. Ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Dodaj do ugotowanej kaszy łyżkę masła i 2 łyżki zielonego dressingu (tego, którego używaliśmy do sałatki, ma on przepyszny orzechowy smak)
Całość dokładnie wymieszaj.
Szaszłyki podajemy na szpadkach, z kaszą i sałatką.
Bardzo prosty i przepyszny obiad na majową niedzielę w gronie najbliższych.
Polecam serdecznie!
Lubicie takie smaki? Dajcie znać koniecznie? ;-))))))
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń