OMLET ZE SZPARAGAMI, PSTRĄGIEM I MOZZARELLĄ!
Przepyszny pomysł na śniadanie bądź lunch. Uwielbiam omlety, uwielbiam szparagi! Przepyszne danie, które trzeba koniecznie zjeść o tej porze roku.
Jak dobrze wiecie jestem fanką śniadań i lunchy, lubię je celebrować, jak tylko mam taką możliwość.
To danie było naszym późnym śniadaniem i za razem obiadem. Robi się je dosłownie w kilka minut.
SKŁADNIKI:
- pęczek szparagów
- 2-3 plastry pstrąga wędzonego
- kulka mozzarelli
- kilka oliwek
- oliwa z oliwek
- masło
- świeży tymianek
- jajka ekologiczne (4 do 5 sztuk na dwie sztuki omletów)
- 2-3 łyżki mąki pszennej
Szparagi, odcinamy zdrewniałe końcówki i obieramy ze skórki.
Mozzarellę porwij na mniejsze kawałki, oliwki na cienkie plasterki.
Żółtka oddziel od białek.
Na rozgrzanej patelni połącz masło i oliwę z oliwek dodaj szparagi i podsmażaj przez 4-6 minut z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem.
Białka ubij prawie na sztywno ( nie powinna być to sztywna masa, bo omlet będzie zbyt suchy), dodajemy żółtka i łyżkę mąki na 2 jaja.
Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę masła i łyżkę oliwy. Smażymy omleta na złoty kolor, z każdej strony.
Przekładamy szparagami, mozzarellą, pstrągiem.
Posypujemy posiekanymi oliwkami i polewamy sosem z patelni po szparagach. Dodajemy na wierzch gałązkę tymianku.
Gotowe!
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ❤️❤️❤️
Usuń