maja 10, 2017

Bagietki na zakwasie pszennym!




DOMOWE BAGIETKI NA ZAKWASIE PSZENNYM!


BAGIETKI Z CIENKĄ CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ


Domowe pieczywo, to moja pasja, niewątpliwie wypiekanie chleba czy też bułek sprawia mi ogromną przyjemność. Lubię zapach świeżego pieczywa. Rozchodzi się po domu, w kilka chwil. I daje taką wspaniałą atmosferę. Ponadto smak, bije kupne pieczywo na głowę. Swoją przygodę z wypiekaniem w domu, zaczęłam bardzo dawno. Dużo się nauczyłam, oj dużo. Przede wszystkim tego, że dobry chleb czy bułki wymagają trochę czasu, dopieszczenia i odpowiedniego procesu. A wszystko po to aby skórka na chlebie była idealnie cienka i chrupiąca. A miąższ miał niezrównany smak.
Wszystkie moje wypieki zazwyczaj były na zakwasie żytnim. To mój pierwszy ( i już wiem, że nie ostatni!) wypiek an zakwasie pszennym. Zakwas pszenny to trudny temat, naczytałam się na jego temat, mnóstwo artykułów, rozmawiałam z kilkoma szefami kuchni, którzy wypiekają pieczywo na zakwasie pszennym. 
I przygotowałam swój pierwszy zakwas pszenny, tzw. ekspresowy. 
Jak zrobić zakwas pszenny w tydzień a nie w dwa miesiące?
Sprawdźcie sami!





Przepisów na zakwas pszenny jest cała masa. 99% jest bardzo skomplikowanych i mówiących o tym, że przygotowuje się go najkrócej 8 tygodni....No to pomyślałam, o co to to nie! I porozmawiałam z kim trzeba i o to jest przepis na zakwas pszenny ekspresowy.
Aby go przygotować musicie posiadać aktywny zakwas żytni. Zakwas bazę, zakwas matkę. 

dzień nr 1
Bierzemy 3 łyżki zakwasu żytniego (50 na 50, z mąki żytniej typ 720) dodajemy 2 łyżki mąki pszennej typ 720, i 3 łyżki wody. Mieszamy odstawiamy na 12 godzin. 

Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki wody. Odstawiamy na 12 godzin.

dzień 2
Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i 3 -4 łyżki wody. Odstawiamy na 24 godziny.

dzień 3

Połowę zakwasu wyrzucamy.
Do połowy dodajemy Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i 3-4 łyżki wody. Odstawiamy na 24 godziny.

dzień 4 do 7 dnia (powtarzamy codziennie)

dodajemy 1 czubatą łyżkę mąki pszennej i 4 łyżki wody


Zakwas pszenny jest inny w wyglądzie niż żytni. Na powierzchni tworzą się małe bąbelki. Jest o 30% bardziej płynny. Czasami oddziela się od niego woda. Jest bardziej delikatny w zapachu.
Im dłużej dokarmiany tym lepiej.




PRZEPIS NA BAGIETKI NA ZAKWASIE PSZENNYM


ZACZYN:


- 4 łyżki aktywnego zakwasu pszennego 
- 145 g mąki pszennej typ 720
- 175 g wody letniej

W/w składniki wymieszaj, przykryj folią i odstaw na minimum 12 do 14 godzin.

CIASTO:


- 400 g mąki pszennej typ 720
- 215 g wody letniej
- 1,5 łyżki soli
- 1 łyżka miodu
- cały zaczyn
- mąka do podsypywania




Mąkę wymieszaj z wodą i odstaw na 30 minut.
Dodaj zaczyn, wymieszaj i odstaw na 15 m-25 minut.
Dodaj sól i wyrób dobrze ciasto. Miskę wysmaruj olejem i przełóż ciasto. Odstaw na 180 minut. Po upływie godziny złóż ciasto dwukrotnie. Po kolejnej godzinie powtórz czynność.
Wyjmij ciasto uformuj bagietki. (rozwałkuj na prostokąt, złóż w kopertę potem w wałek)
Odstaw na formę do bagietek na godzinę do 1,5 godziny. 
Jak podwoją swoją wielkość wstaw do pieca.
35 do 40 minut, temperatura 240 stopni.
Pieczemy z parą wodną. Do piekarnika wstaw miskę blaszaną z wodą.



BAGIETKI STUDZIMY CAŁKOWICIE NA KRATCE.
POTEM MOŻEMY JEŚĆ !


WAŻNA UWAGA: znikają bardzo szybko heheheh ;-))))))))))))






Życzę Wam smacznego!


A po filmik z bagietkami zapraszam na mój Fanpage i profil na Instagramie ;-))))










1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI