SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 200 g dobrej jakości schłodzonego masła
- 4 żółtka schłodzone
- 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki tortowej
- 100 g mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Z w/w składników zagniatamy jak najszybciej ciasto. Ciasto musi mieć jednolitą strukturę. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wylepiamy blaszkę ciastem (zostawiając 1/4 część ciasta na wierzch)
KREM:
- 600 ml mleka 3,2 % tłuszczu
- 100 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
- 3 czubate łyżki cukru
- 2 opakowania budyni waniliowych
- laska wanilii (tylko ziarenka ze środka)
ponadto: świeże truskawki około 2 szklanki
W rondlu o grubym dnie podgrzej do temp. 80 -85 stopni C 500 ml mleka, całą śmietankę, cukier, masło i ziarenka z laski wanilii. W kubku rozmieszaj 100 ml mleka, proszki budyniowe i żółtka, całość wlej do rondelka i za pomocą trzepaczki wymieszaj na gładką masę. Postaw ponownie na ogniu, masa zgęstnieje. Po zagotowaniu ciepły krem od razu wylewamy na blaszkę wylepioną ciastem, układamy na nim truskawki, lekko wciskając je w krem, na wierzch układamy bezę.
BEZA:
- 4 białka
- 4 czubate łyżki cukru
Białka ubij na sztywno w metalowej, bądź szklanej misce, dodaj cukier i ubij na sztywno. Tak przygotowaną bezę wyłóż na krem z truskawkami, rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.
Na bezę ułóż pozostałą 1/4 część schłodzonego ciasta.
Ciasto wstaw jak najszybciej do piekarnika.
Temp pieczenia 170 stopni C, czas 1 godzina 10 minut. Ciasto pieczemy na złoty kolor.
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuńJak ja kocham takie ciasta!
OdpowiedzUsuńI MY ;-))))))
OdpowiedzUsuńNapewno wyprobuje.
OdpowiedzUsuńDzieki za przepis
Pozdrawiam