kwietnia 09, 2017

ŻUREK WIELKANOCNY Z ZAPIEKANYM JAJKIEM I RZEŻUCHĄ! PYSZNIE!



NAJLEPSZE PRZEPISY NA WIELKANOC!


ŻUREK NA DOMOWYM ZAKWASIE Z JAJKIEM ZAPIEKANYM W PIECZONY ZIEMNIAKU!




Nie ma Wielkanocy bez żurku! Żurek z jajkiem musi pojawić się na każdym stole podczas Świąt Wielkiej Nocy. U każdego z Nas żurek smakuje inaczej, co region to inny zwyczaj. Ja dzisiaj chciałam Wam zdradzić mój patent na tą zupę. Żurek zawsze robię tylko na własnej roboty zakwasie na bazie mąki żytniej. Żurek po prostu musi być lekko kwaśny i dość wyrazisty w smaku. Dobrze aby wywar na jakim go przygotujemy był wywarem np. na wędzonych żeberkach, boczku bądź dobrej jakości białej kiełbasy. Istotne jest to jakich przypraw użyjemy, ja zawsze sięgam po liść laurowy, majeranek, ziele angielskie i ziarna pieprzu, wybieram sprawdzoną markę Kotanyi. Na żurku obowiązkowo musi być kleks dobrej śmietany. Jajka zapiekane w ziemniakach doprawiłam świeżą rzeżuchą i solą czosnkową. Całość to prawdziwa petarda! Polecam Wam z całego serducha ten przepis!





PRZEPIS NA ŻUREK

- 250 ml zakwasu domowego na żurek możesz użyć gotowego z butelki, wtedy zwiększ jego ilość do 350ml
- 3 litry wody
- 10 plastrów surowego wędzonego boczku (ewentualnie biała kiełbasa, bądź kilka wędzonych żeberek)
- 3 ząbki czosnku
- 5 listków laurowych Kotanyi
- 4-6 ziaren pieprzu czarnego Kotanyi
- 2 łyżki majeranku Kotanyi
- sól do smaku
- śmietana do podania

Ponadto:

- 4-5 szt. długich i dość sporych młodych ziemniaków
- 4-5 szt. jajek ekologicznych
- świeża rzeżucha
- sól czosnkowa Kotanyi

jeśli nie masz rzeżuchy możesz użyć ziół takich jak czosnek niedźwiedzi, tymianek, mieszanka ziół




WYKONANIE:

Młode ziemniaki umyj i wyszoruj. Wstaw do garnka z wodą i gotuj od momentu wrzenia przez 12 minut.
Wyjmij łyżką cedzakową i zawiń w papier do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, na 20 minut. Po tym czasie wyjmij i wydrąż łyżką środek na jajko. Wybij jajko w zagłębienie i wstaw na 5 do 8 minut do piekarnika.




Żurek:
Do garnka wlej wodę, dodaj przyprawy i boczek. Całość gotuj przez 15 - 20 minut. 
Dodaj zakwas na żurek. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez około 5 minut na małym ogniu.
Żurek nalej do miseczek, posyp roztartym w dłoniach majerankiem Kotanyi. Dodaj łyżkę śmietany.
Zapiekane jajka wyjmij z piekarnika, posyp świeżą rzeżuchą i solą czosnkową Kotanyi.

Danie jest gotowe!

Przepyszne połączenie!

 ŻYCZĘ SMACZNEGO! 



1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI