Sałatka śledziowa na Święta
Dzisiaj zapraszam Was na przepyszną sałatkę śledziową, gdzie w roli głównej prym wiedzie Mrs. Śledziowa z brzoskwinią i żurawiną - SEKO, jak i niesamowite połączenie smakowe z melasą z granatów jak i same ziarna granatu. Po warsztatach kulinarnych z firmą SEKO, horyzonty na propozycje śledziowe zdecydowanie mi się poszerzyły i jeszcze mocniej eksperymentuje z tym produktem. Pomysł na połączenie smaku śledzia z kwaśno -słodką melasą z granatów, okazał się strzałem w dziesiątkę. Całość podałam na świeżych liściach szpinaku w dużej ilości oliwy z oliwek.
Przepis zdecydowanie wart zapisania i zrobienia!
Jak przygotować sałatkę ze śledziem?
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:
- 1 paczka Mrs. Śledziowa z brzoskwinią i żurawiną - SEKO
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 1/4 cebuli czerwonej
- 3 garstki liści szpinaku
- 1/2 ziaren z dużego granata
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
- 1 mała łyżeczka miodu
- 3 łyżeczki melasy z granatów
- pieprz cytrynowy
- 1/4 łyżeczki przyprawy sumak
Liście szpianku myjemy układamy na półmisku.
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z zalewą z opakowania, żurawiną i brzoskwinią z opakowania. Z miodu, oliwy, melasy i przypraw przygotowujemy dressing, którym obficie zalewamy śledzie. Dodajemy posiekaną czerwoną cebulę. Całość wykładamy na liście szpinaku.
Obficie posypujemy ziarenkami granata. Sałatkę schładzamy przez godzinę w lodówce.
Gotowe!
Życzę smacznego!
Pysznie! :)
OdpowiedzUsuń😃😃😃
Usuń