godzINKA dłużej w łóżku!
Kardamonowo-rumowe, karmelizowane hiszpańskie pomarańcze w kawie INKA ;-)))
Dzień dobry!
Dzisiaj rano wstałam, a za oknem biały puszek, przykrył wszytko dookoła. Tak pięknie! Tak cudownie i klimatycznie!
O takim poranku długo marzyłam. Uwielbiam zimę i śnieg, kocham ten czas wyczekiwania na Święta Bożego Narodzenia. Jako typowy śpioch, uwielbiam wydłużać poranki, jak tylko się da. Lubię je celebrować, to taki czas tylko dla mnie. Dzisiejszy poranek postanowiłam uświetnić przepyszną kawą. Kawą, która odda klimat dzisiejszego białego poranka. Przygotowałam coś na prawdę wyjątkowego, i tak aromatycznego, że w całym mieszkaniu, a mam wrażenie, i że na całym piętrze unosił się słodki zapach karmelizowanych na patelni hiszpańskich pomarańczy, z nutą kardamonu, prawdziwego wrzosowego miodu i rumu. Gęsty sos pomarańczowo-karmelowy jaki powstał, po prostu mnie zachwycił! Już wiem, że muszę go sobie zrobić zdecydowanie więcej aby mieć go w buteleczce i móc dodawać do kawy, bo to strzał w dziesiątkę. Dzięki temu, że pomarańcze zostały skarmelizowane z brązowym cukrem, miodem i rumem, uwolniły cały aromat, a same dzięki temu nabrały chrupkości. Dodatek przypraw sprawił, że dodatkowo uwydatniłam ich smak, a cała kawa na brała idealnego balansu, smaku i aromatu.
Przepis koniecznie zapiszcie i przygotujcie sobie tą pyszną dawkę przyjemności, najlepiej z samego rana ;-)))
SKŁADNIKI:
- 2 łyżeczki kawy INKA
- 170 ml mleka 2%
- 1 łyżka śmietanki do kawy
- 1 pomarańcz hiszpański
- 2 łyżeczki miodu wrzosowego
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka rumu
- 1/4 łyżeczki kardamonu zielonego
- sok z 1/2 pomarańczy hiszpańskiej
- 2 szczypty sproszkowanego w moździerzu goździka
*możesz też dodać szczyptę chili do zaostrzenia smaku
WYKONANIE:
Patelnię postaw na płycie grzewczej, wsyp na nią cukier, dodaj miód, sok z pomarańczy i przyprawy.
W międzyczasie sparz wrzącą wodą pomarańcza. Wyszoruj ją szczoteczką, pokrój na cieniutkie plasterki. Dodaj je na patelnię. Całość gotujemy około 12 do 17 minut. Cała woda odparuje, sos zgęstnieje i zacznie karmelizować, poznasz to po zmianie barwy na złocistą i szklistości pomarańczy. 2 łyżki sosu przelej do wysokiej szklanki na kawę ( na samo dno). Dalej gotuj masę, dodaj rum. Cały alkohol odparuje pozostawiając cały aromat w sosie. Gdy masa już prawie całkowicie odparuje, a pomarańcze zostaną oblepione przez karmel, wyłącz gaz/prąd. Nie dotykaj ich palcami ponieważ karmel jest bardzo gorący. Odczekaj około 5 minut i przełóż pomarańcze do szklanki z syropem.
W dzbanuszku metalowym spień za pomocą dyszy w ekspresie mleko ze śmietanką, tak aby powstała ładna gęsta piana (jeśli nie masz ekspresu użyj mieszadełka na baterie dostępnego w każdym markecie). W osobnym naczynku zaparz kawę INKA, przelej po ściance do szklanki, następnie przelej spienione gęste mleko. Brzeg szklanki dodatkowo udekorowałam pomarańczowo-kardamonowym karmelem z patelni i plastrem pomarańczy.
Całość gotowa!
Najlepsza kawa w wersji zimowej jaką piłam, polecam Wam gorącą, wszystkie sieciowe kawiarnie mogą się schować ;-))))
Gorąco Wam polecam na umilenie sobie niejednego poranka z kawą INKA w takim wydaniu!
Przepis zgłaszam do konkursu : WEJDŹ Z NAMI DO ŚWIATA INKI.
INKA ŁĄCZY PRZYJEMNE Z NATURALNYM
Świetny pomysł na kawę i słodkie poranki! :) PS Te skarpetki - cudo! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję❤
OdpowiedzUsuńGratuluję wygranej :) Pyszny przepis, spróbuję w weekend :)
OdpowiedzUsuńAle popraw proszę, nie ma czegoś takiego jak " Pomarańcz". Zawsze mamy pomarańczę, nie ważne czy używamy 1 czy trzech. zawsze jest liczba mnoga :) Powinno być 1 pomarańcza hiszpańska ;)