Jednym z chyba najbardziej rozpoznawalnym daniem kuchni francuskiej jest zupa cebulowa i jej różne wariacje. Zupa bardzo aromatyczna, przygotowana w tradycyjnej postaci na białym wytrawnym winie, z szalotek, podawana z grzanką z dużą ilością sera, często w całości zapiekana w piekarniku. Ilu kucharzy tyle pewnie jej wersji. Ja pierwszy raz jadłam tą zupę całkiem niedawno bo jakieś z 3 lata temu. Zawsze sądziłam, że będzie taka mega cebulowa w smaku, w złym słowa tego znaczeniu. Kiedy ją zrobiłam, okazała się taka delikatna, wytrawna, smaczna i kremowa, że od razu pojawiła się na liście ulubionych zup. I tak robią ją dość często w okresie jesienno-zimowym. Cudownie rozgrzewa i wybornie smakuje. Dodatek dobrej jakości francuskiego sera, dodatkowo nada jej charakteru, zaostrzy smak i sprawi, że będzie jeszcze bardziej sycąca. Sprawi też, że będzie bardziej kremowa i gładka.
W ramach serii przepisów na Tydzień Francuskiej Kuchni wraz ze sklepem Lidl, zapraszam Was na przepyszną zupę. Sprawdźcie sami!
SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 5 dużych cebuli szalotek
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz biały
- 350 ml wody
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina (możesz też przygotować na cydrze, jest bardziej słodkawa)
- 1 łyżeczka miodu
- 1/4 sera Chabert Tomme de Savoie (bez skórki), dostępny w sklepie Lidl
- 2 pajdy dobrego pieczywa, np. bagietka pszenna lub domowy chleb
W garnku rozpuść masło, dodaj oliwę z oliwek. Szalotki obierz i pokrój na cienkie plastry. Czosnek obierz i zgnieć nożem.
Cebulę i czosnek, podsmażaj na tłuszczu. Nie możesz ich przypalić, więc robimy to na małym ogniu, cebula ma się bardziej zeszklić. Co chwilę mieszaj zawartość w garnku. Po około 8 do 10 minut, całość podlej winem i dodaj miód. Dalej gotuj, tak aby cały alkohol odparował, a sosie pozostał aromat. Dodajemy ser i wodę. Doprawiamy sola i białym pieprzem. Gotujemy około 10 minut. zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na gładką masę. Zagotowujemy.
Pajdę chleba smarujemy obficie oliwą z oliwek, na suchej patelni rumienimy jedną stronę, obracamy układamy gruby plaster sera i rumienimy drugą stronę, w tym czasie ser ładnie się nam rozpuści. Możecie też grzanki zrobić w piekarniku bądź na grillu w mikrofali.
Można też zupę przelać do dużych kokilek, na wierzch ułożyć pajdę chleba posypać serem i zapiekać w piekarniku. Mi najwygodniej jest wykonać to jednak na patelni.
Zupę podajemy gorącą z pajdą z roztopionym serem.
Pycha!
Jeśli lubisz łagodniejsze sery, możesz wybrać inny z bogatej oferty serów francuskich dostępnych teraz w sklepach LIDL.
Tu możesz zapoznać się z całym asortymentem. Jest w czym wybierać, polecam Wam serdecznie ;-)
Smacznego!
Co prawda ser i cebula to nie jest moje ulubione połączenie, ale Twoja zupa wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Jest pyszna😃 Wiesz o dziwo w zupie cebulowej nie czuć cebuli, może spróbujesz?
OdpowiedzUsuń